Lazović: BiH s Dejtonskim ustavom ne može biti funkcionalna i demokratska država; Čestitke FENA-i

 

Ned, 24.09.2017. 12:48 

Lazović: Vrijeme je da se promijeni dejtonski ustav

Foto Fena/Aida Kovač

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) – Bosna i Hercegovina na dejtonskoj formuli dva entiteta i tri naroda ne može biti funkcionalna, stabilna i demokratska država – izjavio je danas u Sarajevu Miro Lazović, koji je bio jedan od uvodničara na sesiji Kruga 99 o temi „BiH: funkcionalna (demokratska) ili nemoguća (etnokratska) država?

Po njegovim riječima, vrijeme je da se promijeni dejtonski ustav, „vrijeme je da se političke partije uozbilje, vrijeme je da aktuelne vlasti prihvate ovo što je dobronamjerno sugerisao lord Paddy Ashdown, ukoliko želimo sačuvati BiH za buduće generacije“.

Lazović je prije početka sesije izjavio novinarima da je razgovor u Domu lordova u britanskom  parlamentu pokrenuo niz osjetljivih pitanja koja se tiču sadašnjosti i budućnosti BiH, navodeći kako je „simptomatično da su samo mediji poklonili dužnu pažnju toj raspravi, a političke partije na koje se odnose te ocjene ćute“.

Lazović tvrdi da je današnja vlast uvela BiH u „slijepu ulicu“ te da nije sposobna napraviti iskorake.

– Današnjoj vlasti treba „navigacija“ koja nije ni u Sarajevu ni u Banjoj Luci ni u Mostaru, nego se nalazi u Briselu, odnosno u Washingtonu – kazao je Lazović.     

Uvodničarka prof.dr. Lada Sadiković svoje izlaganje je bazirala na tri aspekta – šta je funkcionalna država, da li je BiH funkcionalna država, ako nije ko je odgovoran za to i treći aspket je šta je potrebno poduzeti da bi se takva situacija prevazišla.

Ona se referirala na snimak sjednice posebnog odbora lordova britanskog parlamenta koji je održan o temi zapadnog Balkana.

– S obzirom na to da je u BiH još uvijek implementacija mira, po momoj procjeni, prvi put imamo ocjenu situacije u BiH, ne s naše strane, ne od strane naših političara, nego od strane centra moći, jednog od najviših nivoa centra moći – kazala je Sadiković.

Citirala je bivšeg visokog predstavnika lorda Paddy Ashdowna koji je kazao da je BiH na granici da postane propala država, „ona je nefunkcionalna država, a Dejtonom su kreirani aranžmani koji su spriječili razvijanje države. Imamo stalnu opstrukciju iz jednog dijela države, a BiH postaje crna rupa korupcije, jedna vrsta izgubljene duše, distopije i najnestabilina država regiona“.

– Mislim da to dovoljno govori – navela je Sadiković.

Citirajući još neke sudionike spomenute sjednice, istaknula je da su to mišljenja „centra moći koji je u poziciji da nešo uradi za našu situaciju“.

– I konstatuje se da Evropa i međunarodna zajednica nisu završili svoj posao u BiH – kazala je Sadiković.

Po njenim riječima, vrlo je jednostavna definicija funkcionalne države, to je ona država koja može obezbijediti zapošljavanje svojim građanima, koja će svojim građanima obezbijediti uspješnu ekonomiju i solidan obrazovni sistem.

Sadiković je istaknula da je neophodno da Evropa razvije plan i političku volju iza koje će stati.    

– Vidjeli smo, plana do sada nema, nije ga bilo i nema političke volje da se stane iza takvog plana – smatra ona, te dodaje da EU i SAD moraju podnijeti teret izvršenja tog plana.

Po njenim riječima, to mora biti regionalna politika, dakle BiH zajedno sa čitavim regionom i susjednim državama. Napomenula je da  prvi put u BiH ima najava još jedne alijanse, a to je kandsko-evropska alijansa.

– Iskreno se nadam da će ta kanadsko-evropskla alijansa pružiti mogućnost BiH da pređe iz faze stabilizacije, kada je bila 2002. godina, u fazu izgradnje države, što direktno korespondira s obavezama iz Vijeća Evrope i BiH prema EU.  Vijeće Evrope je više od 10 rezolucija uputilo BiH da njene institucije moraju postati funkcionalnije i da BiH mora postati funkcionalna država – zaključila je Sadiković.

Uvodničar prof.dr. Marinko Pejić je kazao da postoji velika mogućnost da država BiH, ovakva kakva je, nefunkcionalna, ekonomski veoma slaba, bude urušena bilo iznutra, bilo iz vana.

– Dejton nam je nametnuo takvo ustrojstvo države koje se sastoji od dva entiteta. Ne možemo se ništa dogovoriti što bi išlo u prilog da se približavamo EU, ne možemo dogovoriti bilo kakve ustavne promjene koje bi poboljšale stanje – navodi Pejić, te dodaje da iznutra postoji mogućnost da se urušava malo-pomalo.

Kaže i da su „aspiracije naših susjeda još uvijek veoma prisutne i sa istoka i sa zapada“.

KRUG 99 SESIJA

(FENA) D.V.

Lazović: BiH s Dejtonskim ustavom ne može biti funkcionalna i demokratska država

– Miro Lazović je, kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nazavisnih intelektualaca “Kruga 99” na temu “Bosna i Hercegovina: funkcionalna (demokratska) ili nemoguća (etnokratska) država?!?”, izjavio da je aktuelna vlast “uvela BiH u slijepu ulicu”

SARAJEVO (AA) – Bosna i Hercegovina na dejtonskoj formuli “dva entiteta i tri naroda” ne može biti funkcionalna, stabilna i demokratska država, stoga je vrijeme da se promijeni Dejtonski ustav, da se političke partije u BiH uozbilje i aktuelne vlasti prihvate dobronamjerne sugestije kako bi se BiH sačuvala za buduće generacije, izjavio je Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine RBiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Lazović je, kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nazavisnih intelektualaca “Kruga 99” na temu “Bosna i Hercegovina: funkcionalna (demokratska) ili nemoguća (etnokratska) država?!?”, izjavio da je aktuelna vlast “uvela BiH u slijepu ulicu”.

“Današnja vlast nije sposobna napraviti iskorake, današnjoj vlasti treba navigacija koja nije ovdje u Sarajevu, ni u Banjaluci, ni u Mostaru. Navigacija se nalazi u Bruxellesu, odnosno u Washingtonu. Današnja vlast drži kočnice u svojim rukama, današnja vlast ratuje između sebe na način da SDA i SBB ruše jedni druge, a s druge strane HDZ i SNSD na pola države BiH ruše vlastitu državu u korist drugih država – Hrvatske i Srbije”, rekao je Lazović, upozorivši da će s takvom vlašću BiH postati ne samo etnokratska, već i “nemoguća država”.

Lazović je izjavio da je BiH mlada i krhka država koja prolazi kroz tranzicione muke te da je njenim građanima dosta “strančarenja”. Kako je kazao, potrebne su odgovorne politike i odgovorni političari koji će naći pravi balans između građanskog i nacionalnog pitanja s jedne strane i vjerskog i sekularnog pitanja s druge strane.

“One partije koje nađu taj balans imaće budućnost, imaće podršku građana i na tim principima se može graditi stabilna i funkcionalna država BiH”, rekao je Lazović.

 Optimista je da će najavljivana kanadsko-evropska alijansa dovesti do toga da se promijeni Ustav BiH na način da se zemlja organizuje kao funkcionalna i demokratska država.

“Bez toga, BiH neće moći ući u evropske integracije. Posebno je bitna uloga Amerike, koja je negdje zagubila tu osnovnu svoju ideju koju su do 1994. imali da će napraviti funkcionalnu i stabilnu državu BiH. Tako nam je barem govoreno tokom Washingtonskog sporazuma. Druga faza je otišla ka Republici Srpskoj, a Richard Holbrooke nam je sam rekao u Daytonu da ćemo morati živjeti s ovim nepovoljnim uslovom 15 godina, a da će onda doći vrijeme za njegovu promjenu”, rekao je Lazović.

Smatra da je u ovom trenutku ulazak BiH u NATO možda bitnija karika nego ulazak u EU.

Profesor Marinko Pejić istakao je da su posljedice sukoba devedesetih godina prošlog vijeka jako prisutne, a apsiracije susjeda “još uvijek su veoma prisutne i sa istoka i sa zapada.

“I Srbija i Hrvatska imaju aspiracije na BiH i SANU nije odustao od svog starog projekta o Velikoj Srbiji. Paralelno s tim, dogovor Tuđman – Milošević je bio isto na relaciji Velika Hrvatska. Od toga se nije odustalo”, rekao je Pejić.

 Istakao je da i njemu kanadsko-evropska alijansa ulijeva nadu, jer, kako je kazao, nema više povjerenja u SAD poslije dolaska Donalda Trumpa.

“Taj podatak o kanadsko-evropskoj alijansi mi ulijeva nadu da bi moglo doći do nekih rješenja koji bi spasili državu BiH. Šta će biti od svega toga, na nama je da se nadamo”, rekao je Pejić.

Profesorica Lada Sadiković referisala se na sjednicu posebnog odbora lordova britanskog Parlamenta koji je nedavno održan na temu Zapadnog Balkana.

Citirala je izjave s te sjednice da je za sve što se dešava u Evropi nezavršen posao Evrope na vanjskim granicama, te da zbog nedostatka plana, volje, jedinstva i strategije BiH ide unazad.

“Ovo su mišljenja centra moći koji je u poziciji da nešto uradi za našu situaciju i konstatuje se da Evropa i međunarodna zajednica nisu zavšile svoj posao u BiH”, rekla je Sadiković.

Referirajući se na sastanak lordova britanskog Parlamenta, Sadiković je podvukla da je za funkcionalnu državu neophodno da “Evropa razvije plan i političku volju iza koje će stati” te da EU i SAD moraju podnijeti teret izvršenja tog plana.

 Nada se da će najavljena kanadsko-evropska alijansa pružiti mogućnosti BiH da preće iz ere stabilizacije u fazu izgradnje države.

Na kraju je podsjetila da je funckionalna država ona država koja može obezbijediti zapošljavanje svojim grđanima, koja će svojim građanima obezbijediti uspješnu ekonomiju i solidan obrazovni sistem, dok su karakteristike propale države veliki stepen korupcije, organizovanog kriminala, sukoba, nereda, nasilja i tako dalje.

“Tako da možemo zaključiti šta nam je opcija ukoliko se zaista po riječima lorda Paddyja Ashdowna Evropa ne probudi i zajedno s Washingtonom, Bruxellesom pa evo kanadsko-evropskom alijansom zaista ne sačini plan iza kojeg će stati, a naši političari prestanu s podjelom teritorije kako bi očuvali svoju moć”, rekla je Sadiković referirajući se na zaključak britanskih lordova.

Krug 99Lada SadikovićMarinko PejićMiro Lazović

Novinar Alma Çekovic

 

Ned, 24.09.2017. 13:23 

‘Krug 99’ čestitao FENA-i prijem u članstvo Europskog saveza novinskih agencija

FotoFena/Aida Kovač

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) – Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ Adil Kulenović je na početku današnje sesije u Sarajevu, uime ove asocijacije, čestitao Federalnoj novinskoj agenciji (FENA) zbog prijema u punopravno članstvo Europskog saveza novinskih agencija (EANA).

Kulenović je kazao da svi oni koji se bave medijima, ali i oni koji su medijski konzumenti „znaju od koje je ogromne uloge bila Federalna novinska agencija u proteklom periodu, kao i BH PRESS iz kojeg je nastala ova agencija“.   

– Zahvaljujući visokim standardima koji su u početku rada ove agencije uspostavljeni, možemo danas s radošću konstatovati ne samo činjenicu da je Federalna novinska agencija postala član ovako važnog evropskog saveza, nego možemo konstatovati i činjenicu da je FENA bila jedna od rijetkih agencija koja je rijetko kada bila demantovana za ono što je izvještavala – izjavio je Kulenović novinarima prije početka sesije.

Po njegovim riječima, to govori o trendu i nastojanju da se radi na jedan visokoprofesionalan način, da se radi sa odgovornošću prema javnosti i da se radi sa odgovornošću za sve konzumente.

– Moramo danas istaći da je FENA sigurno najcitiraniji medij u BiH, što govori o visokim dosezima koje je ona ostvarila u svom dosadašnjem radu. „Krug 99“ se nada da će FENA i dalje razvijati visoke profesionalne, ali i etičke standarde – kazao je Kulenović.

Uz čestitke FENA-i, istaknuo je da bi ovo trebalo da služi kao primjer svim medijima u BiH, da se jedino profesionalizmom, moralnim i odgovornim stavom prema javnosti može postići sve ono što znači uvažavanje medija i vjerovanje mediju.

Federalna novinska agencija (FENA) primljena je 22. septembra u punopravno članstvo Europskog saveza novinskih agencija (EANA), organizacije koja okuplja sve vodeće agencije u Europi.

Odluka o prijemu FENA-e kao 32. članice donijeta je na polugodišnjoj konferenciji Generalne skupštine EANA-e  u Beogradu. Više od dvije trećine članica EANA-e podržalo je aplikaciju FENA-e, odnosno pozitivnu preporuku Upravnog odbora EANA-e.

EANA je najveća i najuglednija organizacija takve vrste u svijetu, a čine je 32 članice koje pokrivaju europski prostor s više od 750 miliona stanovnika.

KRUG 99 FENA ČESTITKA

(FENA) D.V.