Osmanagić: Razvojem pet strateških grana BiH bi postala srednje razvijena evropska zemlja

Agencija Anadolija:
Osmanagić: Razvojem pet strateških grana BiH bi postala srednje razvijena evropska zemlja
– Prozivodnja vode, organske hrane, turizam, bolja cestovna infrastruktura i energija bi Bosnu i Hercegovinu od jedne neorganizovane zemlje odveli u društvo srednje razvijenih zemalja Evrope, izjavio je nezavisni bh. istraživač Semir Osmanagić
 

SARAJEVO (AA)  – Prozivodnja vode, organske hrane, turizam, bolja cestovna infrastruktura i energija bi Bosnu i Hercegovinu od jedne neorganizovane zemlje odveli u društvo srednje razvijenih zemalja Evrope, izjavio je nezavisni bh. istraživač Semir Osmanagić, prenosi Anadolu Agency (AA). 

On je na nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o temi “(Ne)iskorišteni turistički potencijal Bosne i Hercegovine” govorio o modelima kako da BiH razvije turizam, ostvari veći prihod te kako da organizuje ekonomiju kako bi postala srednje razvijena zemlja u Evropi.

Prema njegovim riječima, u ekonomiji svake zemlje trebaju postojati jasni prioriteti i strategija, a “problem u BiH je što njen politički menadžment nema viziju”.

“BiH mora ponuditi jedan vrlo jasan koncept, strategiju zasnovanu na pet elemenata – voda, hrana, energija, komunikacije i turizam kao izvor prihoda. Voda, zato što je najvažniji resurs 21. stoljeća. Mi uvozimo vodu iz susjednih zemalja, a možemo izvoziti 300 miliona dolara. Hrana, umjesto da zavisimo od GMO hrane koju uvozimo iz EU, možemo da proizvodimo organsku hranu koja je najskuplji proizvod 21. stoljeća. Energija – prije sedam godina Elektroprivreda je ostvarivala 300 miliona dolara izvoza struje, danas je ona u gubicima. Možemo sa postojećim kapacitetima, malim unapređenjima imati izvoz od 1,2 milijarde. Četvrti, imamo autoputeve koji se praktično ne grade, a tu smo najzaostalija zemlja u Evropi. Sa aktiviranjem tri gradilišta, istok-zapad dva puta, sjever-jug jedan put, možemo angažovati građevinsku kooperativu i čitav niz indutrijskih grana”, rekao je Osmanagić.

Kada je riječ o izvoru prihoda, Osmanagić je istakao da šansa BiH nije u visokotehnološkim industrijama, proizvodnji auta, kompjutera, već u turizmu.

“Umjesto 700 miliona eura, možemo imati barem desetak milijardi eura. Zasnovana na tih pet strateških grana, BiH može biti srednje razvijena evropska zemlja”, rekao je Osmanagić.

Dodao je da ovu strategiju mora pratiti niz drugih mjera, kao što je jak antikorupcijski biro koji će spriječiti da svi nivoi vlasti uzimaju visoke grantove i “velika revolucionarna reforma političkog sistema”.

“Postoje načini, ako ovu državu postavimo na osnovu da se nađu komparativne prednosti i da se to onda provede. Za sve to treba vizija, a ne nesposoban, koruptivni politički menadžment”, rekao je Osmanagić.

Govoreći o turističkim potencijalima BiH, Osmanagić je istakao je da u zemlji postoje dvije globalno značajne turističke destinacije – Međugorje i piramide, za koje ovaj nezavisni istraživač tvrdi da postoje kod Visokog.

“Svi vodeći svjetski mediji su bili u Visokom promovirajući BiH na pozitivan način, da to nije zemlja rata, korupcije, nasilja, ratnih kriminalaca, već zemlja turizma, zemlja posjetilaca, zemlja volontera, istraživaja, zemlja piramida. Kroz te dvije lokacije možemo imati barem dva miliona posjetilaca koji će kasnije posjetiti sve ostale lokacije”, rekao je Osmanagić.

 

 

TURIZAM

Osmanagić: Međugorje i Visoko bi mogli godišnje privući dva miliona turista

Foto FENA

SARAJEVO, 1. oktobra (FENA) – Osnivač Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” Semir Osmanagić izjavio je danas da su dvije globalne turističke destinacije u BiH Međugorje i Visoko.

– Te dvije lokacije u BiH bi godišnje mogle privući dva miliona posjetilaca koji bi onda obišli i druge dijelove zemlje – rekao je Osmanagić na sesiji Kruga 99 kao uvodničar o temi “(Ne)iskorišteni turistički potencijal Bosne i Hercegovine”.  

Po njegovim riječima projekt koji vodi već 12 godina od otkrića piramida u Visokom postao je najaktivnija arheološka lokacija na svijetu.

– Svi svjetski mediji bili su u Visokom promovirajući BiH na drugačiji, pozitivan način kao zemlju turizma, istraživanja i zemlju piramida – rekao je Osmanagić.

Dodao je da je problem u BiH što politički menadžment nema viziju razvoja zemlje, te da bi zemlja morala ponuditi strategiju zasnovanu na pet elemenata – voda, hrana, energija, komunikacije i turizam.

Osmanagić smatra da bi fokusiranjem na tih pet oblasti BiH mogla postati srednje razvijena evropska zemlja, ali uz osnivanje jakog antikorupcijskog biroa te svođenje vlasti sa pet na dva nivoa i smanjenje administracije za 75 posto.