Nikšić: Za SDP nema nikakve alternative državi BiH

POLITIKA

Nikšić: Za SDP nema nikakve alternative državi BiH

SARAJEVO, 21. februara (FENA) – Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) Nermin Nikšić poručio je da za tu stranku nema nikakve alternative državi BiH.

On je kao uvodničar nedjeljne sesije ”Kruga 99” na kojoj se govorilo o temi “Šta je alternativa propadanju BiH i njenih građana?” kazao da je za SDP BiH bitna kao država svih njenih naroda.

– Nećemo govoriti da je jedan dio bitniji od drugog, za nas je BiH kao država svih njenih naroda bitna i na tom polju ćemo se vrlo odlučno postaviti i okupljati saveznike koji će zajedno s nama ukazivati na ono što se dešava i tražiti promjenu stanja – naglasio je Nikšić.

Istakao je da će SDP podržati sve odluke koje se odnose na put ka Evropskoj uniji, a koje su u skladu s evropskim standardima.

– Mi smo tu da budemo dio rješenja. Međutim, niko od nas ne treba očekivati da mu dajemo hvalospjeve – dodao je.

Rekao je da SDP ima rezervu prema nekoliko bitnih pitanja, a koja moraju biti riješena. Neka od njih su pitanje izbornog zakona i podjela javnih servisa.

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca ”Krug 99” Adil Kulenović je istakao da se u BiH postepeno osjeća da je moguće da se u budućnosti dese sukobi, ne samo ekonomske prirode nego i druge vrste, iz razloga što se sve snažnije osjećaju tendencije etničke podjele BiH.

– To je najjasnije prikazano u onome što su zahtjevi za uspostavljanje etničkih, sa maskom jezičkih, kanala  unutar javnog servisa BiH – istakao je Kulenović.

To su, zaključio je, razlozi za zabrinutost ljudi bez obzira gdje živjeli.

(FENA) E.F.

POLITIKA

SDP i DF sa zajedničkim kandidatima za načelnike i gradonačelnike na lokalnim izborima

SARAJEVO, 21. februara (FENA) – Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDPBiH) i Demokratska fronta (DF) na lokalnim izborima ove godine mogli bi imati zajedničke kandidate za funkcije načelnika i gradonačelnika.

Tu informaciju medijima je danas potvrdio predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Istakao je da nema nikakve zvanične koalicije između SDP i DF, ali da imaju započete razgovore za takvu vrstu saradnje na lokalnim izborima.

Pojasnio je da će obje stranke, osim tog dogovara, nastaviti kao poseban pravni subjekt koji će imati listu.

– To još nije izdefinisano ili potpisano. Kako DF razmišlja ponuditi svoje kvalitetne kandidate tako će i SDP – naveo je Nikšić.

Također, naglasio je da vrh stranke neće nametati lokalnim organizacijama prijedloge te da je na njima da nađu najbolje rješenje.

Agencija Anadolija:

Nikšić: Sumnjam da će Bosna i Hercegovina “regularno” dobiti kandidatski status za EU
– Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić govoreći na Asocijaciji nezavisnih intelektualaca Krug 99, naglasio je kako je jedan od ključnih limitirajućih faktora razvoja BiH njeno ustavno-pravno uređenje koje je neophodno izmijeniti

SARAJEVO (AA) – Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) Nermin Nikšić izjavio je kako “sumnja da će Bosna i Hercegovina ispuniti regularne uslove” za njen kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, Nikšić je naglasio kako je jedan od ključnih limitirajućih faktora razvoja BiH njeno ustavno-pravno uređenje koje je neophodno izmijeniti.

“Ustavno-pravno uređenje BiH jedan je od ključnih limitirajućih faktora razvoja države BiH. Nažalost, jasno je da u ovome trenutku politička situacija ne ide u pravcu da možemo imati potrebne saglasnosti i većine na nivoima kako bi se ušlo u kvalitetnu ustavnu promjenu. Indikativno je da Bruxelles šuti o svemu onome šta se dešava. Sjetimo se niza uslova kojih su postavili pa onda mijenjali, odustajali od uslova. Imamo jasne primjere u praksi i države iz regiona koji nisu imali uslova pa su podnosili aplikacije”, rekao je Nikšić.

Prema njegovim riječima, dok je obnašao funkciju premijera Vlade FBiH bilo je inicijativa za pokretanje kandidatskog statusa BiH bez ispunjenja uslova.

“Nemam dileme da ćemo vrlo teško ispuniti regularne uslove za steknemo status. Hajde da pokrenemo incijativu zbog odnosa međunarodne zajednice da nam se dodjeli kandidatski status jer ja sumnjam da ćemo sami regularno doći do toga. Ni na koji način SDP neće biti oni koji će osporavati put BiH prema EU. Mi smo tu da budemo dio rješenja međutim, ne treba šutjeti i očekivati da dajemo hvalospjeve, da aplaudiramo na ono što se radi u smislu aktuelne vlasti i ponižavanje svih onih koji nisu dio toga”, rekao je Nikšić.

Pored uslova za kandidatski status za EU, pred BiH je niz otvorenih pitanja, naglasio je Nikšić. Najveći broj njih, kako je rekao, tiče se etničkih podjela u zemlji.

“To su pitanja za koja mi s razlogom imamo rezervu i mislim da udaraju posljednji ekser u kovčeg BiH. To je pitanje Izbornog zakona BiH i etničkih izbornih jedinica. Prvi test za to će biti na gradu Mostaru. Ukoliko taj grad podijelimo po ratnoj granici, mislim da se time pokazuje šta je interes i kako će se dijeliti FBiH i bukvalno betonira BiH. Drugo pitanje u svemu tome je pitanje podjele javnih servisa po etničkom principu što je nedopustivo svugdje u svijetu ali kod nas to prolazi u tišini”, naglasio je Nikšić.

Istakao je kako “nije tajna” da postoji diskontinuitet vlasti u BiH. Prema njegovim riječima, vlast u Republici Srpskoj (RS) okupljena je oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) dok je u FBiH vlast okupljena oko Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH).

“Vijeće ministara BiH nekompletno je, a neizvesno je i šta će se dešavati sa aktuelnom koalicijom koju čini Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez za bolju budućnost (SBB)”, naglasio je Nikšić.

Nikšić je demantovao navode u javnosti da je uspostavljena koalicija između stranke koju predvodi i Demokratske fronte (DF). Ipak, istakao je kako razgovori o toj temi postoje.

“Nema nikakve zvanične koalicije između DF-a i SDP-a. Imamo otpočete razgovore oko toga da imamo zajedničke kandidate za načelnike i gradonačelnike, a da svako i dalje nastavlja kao poseban subjekt i da će imati listu. To još nije izdefinisano i potpisano, kao što DF razmišlja da ponudi svoje kvalitetne kandidate, tako i mi razmišljamo. Vjerovatno je postupak bio da sjednemo i da razgovaramo o periodu koji nas čeka. Lokalni su izbori i mislim da ne trebamo doći u situaciju da sa nivoa centrale dvije stranke se nameće nešto lokalnim organizacijama”, naglasio je Nikšić.