PETTIGREW: OVE GODINE NEKA NAŠE SJEĆANJE ZA SREBRENICU KREIRA NOVU BOSNU KAO JEDINSTVENU

5.7.2015. (12:11)

SARAJEVO, 5. jula (FENA) – Profesor filozofije na sveučilištu Southern Connecticut (SCSU) u SAD-u David Pettigrew došao je u Bosnu i Hercegovinu da bi odao počast žrtvama genocida u Srebrenici, a danas je bio uvodničar redovne nedjeljne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca ”Krug 99” u Sarajevu. 

– Ovdje sam i da bih bio sa preživjelima u njihovim teškim trenucima žalosti, dok sahranjuju svoje bližnje, kao i da podržim njihovu nadu za bolju budućnost do koje se može stići uz pravdu i pomirenje – kazao je Pettigrew novinarima u Sarajevu.Put ka takvoj budućnosti, smatra on, počinje prepoznavanjem počinjenih zločina.

Međutim, mišljenja je, u Republici Srpskoj situacija je daleko od prepoznavanja zločina ili pomirenja. Istakao je da svjedočimo orkestriranom pokušaju da se zločin porekne i pokopa sjećanje na genocid, zajedno s patnjom žrtava i preživjelih.

Podsjetio je da je u Višegradu, naprimjer, spomenik počiniteljima genocida postavljen u centru grada, a da su vlasti sa spomenika žrtvama na groblju Stražište uklonile riječ ”genocid”.

– Također bih referirao i na situaciju u Prijedoru, Trnopolju i Foči, gdje je zabranjeno sjećanje. Ovakva supresija sjećanja i istine podržana je na najvišim nivoima vlasti u Republici Srpskoj, kroz izjave o negiranju genocida, glorifikaciji ratnih zločinaca, prijetnji da će se održati referendumi o odcjepljenju ili o odbacivanju nacionalnog pravosuđa, i ponižavajući komentari o “bošnjačkom” jeziku i kulturi – naglasio je.

Podvukao je da se Britanska rezolucija odnosi na zločin u Srebrenici kao na genocid. Rezolucija u američkom Zastupničkom domu, također se odnosi na zločin u Srebrenici kao genocid i osuđuje njegovo poricanje.

Kazao je da se Rezolucija koju je ponudila Rusija ne odnosi na genocid u Srebrenici te ga i ne pominje.

– Ove godine, neka naše sjećanje i suze za Srebrenicu, i za žrtve u Klotjevcu, Kozarcu, Prijedoru, Sarajevu, Višegradu i drugdje, budu jezgro kondenzacije koje kreira novu Bosnu kao jedinstvenu, multikulturalnu naciju sa zakonima koji sprječavaju govor mržnje, poricanje genocida i veličanje ratnih zločinaca, a koji također sprječavaju diskriminaciju i zastrašivanje povratnika. Neka visoki predstavnik i međunarodna zajednica poduzmu potrebne mjere, uključujući i ustavne reforme, kako bi se ostvario ovaj cilj – istakao je Pettigrew.

(Fena) ml

“Neka naše suze i sjećanje na Srebrenicu budu jezgro kondenzacije koje kreira novu BiH”

Neka ove godine naše suze i sjećanje na Srebrenicu i druge žrtve zločina u BiH budu jezgro kondenzacije koje kreira novu BiH kao jedinstvenu, multikulturalnu naciju sa zakonima koji sprječavaju govor mržnje, poručio je danas profesor filozofije na američkom Državnom sveučilištu Southern Connecticut (SCSU), i Univerzitetu Yale studija genocida, David Pettigrew, javlja Anadolija.

0
Share

Foto: S. GUBELIĆ

Pettigrew je danas govoreći o temi “Srebrenica: ubijanje memorije i traganje za istinom i pravdom” tokom nedjeljne sesije “Kruga 99” u Sarajevu istakao da je u posjeti BiH kako bi odao počast žrtvama srebreničkog genocida te svim drugima koji su u ratu u BiH stradali u periodu 1992.-1995. Govoreći o budućnosti BiH i njenih naroda, Pettigrew je naglasio kako takav put počinje prepoznavanjem zločina počinjenih u prošlosti.

“Međutim, u Republici Srpskoj, daleko od prepoznavanja zločina ili pomirenja, svjedočimo orkestriranom pokušaju da se zločin porekne i da se pokopa sjećanje na genocid zajedno s patnjom žrtava i preživjelima”, kazao je.

Podsjetio je kako su na mjestima gdje je u BiH počinjen genocid, nametnuta sjećanja u čast počinitelja, dok su sjećanja na žrtve u većem broju potisnuta.

“U Višegradu recimo, dok spomenik počiniteljima stoji u centru grada, vlasti su sa spomenika žrtvama na groblju Stražište uklonile riječ ‘genocid’ i sada žele uništiti kuću u Pionirskoj ulici koja služi kao jedino sjećanje na žrtve koje su žive zakopane 14. juna 1992. godine”, istakao je Pettigrew.

Također se osvrnuo na zločine počinjene tokom rata u Prijedoru, gdje je, kako je istakao, također “zabranjeno” sjećanje na stradale žrtve.

“Ovakva supresija sjećanja i istine podržana je na najvišim nivoima vlasti u RS-u, kroz izjave o negiranju genocida, glorifikaciji ratnih zločinaca, prijetnji da će se održati referendum o otcjepljenju ili o odbacivanju nacionalnog pravosuđa”, kazao je.

Prema njegovim riječima, u trenutku kada je britanska rezolucija o genocidu u Srebrenici našla svoj put prema Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, predsjednik Republike Srpske pozvao je Rusiju na veto.

Kako je istakao, dužnost sadašnjosti je obezbijediti budućnost mladim ljudima i sugurnost BiH. S tim u vezi, kako je istakao Pettigrew, obaveza Visokog predstavnika u BiH i međunarodne zajednice je da također preduzmu potrebne mjere te ustavne reforme kako bi cilj bio ostvaren

Američki profesor filozofije je, govoreći na današnjoj sesiji Kruga 99, nosio “Srebrenički cvijet” koji simbolizuje sjećanje na žrtve genocida stradale u Srebrenici 11. jula 1995.