Reagovanje prof.dr Muje Demirovića na difamaciju Kruga 99 Ružice Jukić, potpredsjednice VSTV-a

Reagovanje prof.dr Muje Demirovića na stavove Ružice Jukić, potpredsjednice VSTV BiH na Saopštenje Kruga 99  http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/154521/ruzica_jukic_napala_krug_99_traziti_prava_za_hrvate_u_bih_uvijek_izazove_hajku_unitarista.html

Uvažena potpredsjednice VSTV, sa željom da ne učestvujem u inflaciji Vašeg imena i prezimena, jer je dugo prisutno u medijskom prostoru na osnovu različitih afera, Vi znate kao i Institucija čiji ste Vi potpredsjednik, da Sarajevo nosi bolno pamćenje na zločine Luburićevih ustaša i vrijeme iskorjenjivanja Bošnjaka, Hrvata, Jevreja i Srba u kvislinškoj tvorevini NDH.  Sarajevo je kao stari grad tokom svoje povijesti ostalo mjesto susreta ljudi, vjerovanja, nadanja i života, a posebno tokom 20. stoljeća je iskazalo i očuvalo svoju antifašistiku suštinu. Naravno, kao intelektualac i član Kruga 99, slažem se s Vama da ste imali dilemu da li da se obratite “višeslojnom krugu” koji se ne uklapa u vaše mantre o „tri konstitutivna naroda“.

Građani Banjaluke, Sarajeva, Tuzle, Mostara – po etničkom određenju Bošnjaci – pisali su ratnih godina Drugog svjetskog rata rezolucije (tzv. „muslimanske rezolucije“) kojima su tražili da prestane progon i ubijanje Srba, Jevreja, Hrvata i Bošnjaka od strane kvislinškog okupatorskog režima NDH. Zločini koje je režim Ante Pavelića počinio nad narodom Bosne tokom Drugog svjetskog rata ne mogu biti zaboravljeni niti se mogu preinačiti u poželjne slike revizionističke povijesti. U navedenom kontekstu održavanje mise nije primjereno za one  koji su ubijali nevine i nemoćne ljude.  Jasno je da se ovdje radi o zloupotrebi katoličke religije za sporne ciljeve politike. Vi niste uopće osvješteni ni obaviješteni o pozadini mita o „blajburškim žrtvama“ i nije primjereno da vi, zbog vaše društvene pozicije, istupate u javnosti sa svojim površnim i neoblikovanima stavovima ispod svake razine.

Sarajevo pripada antifašističkoj koaliciji slobodarske Evrope i niko ga neće svesti na ustaški narativ o Blajburgu i pokušaju da se Bosni podmetne užas ustaških zločina iz Drugog svjetskog rata.

U vašem polurazumljivom odgovoru na saopćenje Kruga 99 ne vidi se, nažalost,  odgovorno mišljenje, jer to podrazumijeva misaonost, a vi ste zapravo upotrijebili nekoliko dnevnopoliitčkih floskula. Vaša trenutna pozicija koju obnašate, a koju ste mnogobrojnim aferama profanizirali, podrazumijeva nemiješanje u bilo kakve političke teme u našoj javnosti, kao i nekomentiranje stavova nevaladinih organizacija u BiH. Pogotovo je neprimjereno komentiranje legalno izabranih članova Predsjedništava BiH na izborima 2018. godine, što predstavlja slijeđenje spornih stavova drugih nevladinih organizacija, u ovome slučaju, HNS-a. Isto tako, časna pozicija koju pokušavate obnašati ne uključuje zalazak u vjersko-religijske teme. Da li Vaš nespretni izlet u dnevnu politiku i religijske obrede predstavlja bježanje iz domena prava i pravnih znanosti u kojim se, očito je, teško snalazite? Žalosno je da vaši stavovi ne korespondiraju sa evropskim demokratskim standardima i da zapravo derogirate mogućnost razvoja države Bosne i Hercegovien kao moderne demokratske evrospske države-nacije i slobodnog društva.

Budući da su svjetonazori Kruga 99 bitno određeni anifašizmom i euroatlanskim integracijama BiH, a ne mislim ulaziti u daljnju polemiku s vama, eventualni nastavak polemike je moguć samo u domenu prava.

Prof. dr. Mujo Demirović, član Kruga 99 i ex dekan Pravnog fakulteta

11. svibnja 2020.