SIMBOLIČNO NARODNO OKUPLJANJE NA BOBOVCU POVODOM 25. NOVEMBRA DANA DRŽAVNOSTI BIH

Već petu godinu nevladine organizacije (Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskog narodnog vijeća, Srpskog građanskog vijeća-pokret za ravnopravnost, MDD Merhamet, La Benevolencija, KUD Proleter i Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99) zajednički organizuju narodno okupljanje na kraljevskom gradu Bobovac povodom obnove bosanske državnosti i obilježavanja 25. novembra Dana državnosti BiH.Cilj je da se tradicionalnim okupljanjem na Bobovcu simbolički afirmišu korijeni bosanskog državnog subjektiviteta i historijske utemeljenosti, te razvoja državnosti BiH u budućnosti.

Svakako, nije namjera ovog okupljanja da se na bilo koji način dovede u pitanje historijski značaj i uloga Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a iz 1943. godine. Naprotiv, riječ je o afirmaciji odluka ZAVNOBiH-a donesenih u tadašnjim historijskim okolnostima i koje jesu ključna i prelomna faza u obnovi ali i daljem razvoju bosanskohercegovačke države i demokratske nacije po uzoru na sve demokratske države savremenog svijeta. Gradnja takve narodne volje može biti, i jeste, odlučujući faktor stabilnosti i snage države i pouzdan oslonac obnove kulture zajedničkog života u raznolikostima, a posebno afirmacije građanskog društva bez kojeg nema ni moderne demokratske države.

Ove godine zbog pandemije Covid19 i mjera koje su uvedene tim povodom, ne planira se kao do sada masovno narodno okupljanje. Ipak u namjeri da se sačuva tradicija obilježavanja Dana državnosti na kraljevskom gradu Bobovcu, delegacije pojedinih organizacija i institucija će se okupiti i ove godine 25. novembra u 12 sati i na simboličan način iskazati poštovanje domovini.

Podrazumijeva se pridržavanje mjera svih aktera na suzbijanju Covid19.

Organizatori su zahvalni svima onima koji doprinesu afirmaciji manifestacije, a posebno planinarskim i sportskim društvima, te udruženjima građana. Pozivamo učesnike da vlastitim isticanjem zastave BiH uljepšaju obilježavanje Dana državnosti BiH na Bobovcu.

Adil Kulenović, koordinator NVO