Krug 99”: Biden je znao stati na pravu stranu u toku agresije na BiH

Agencija Anadolija

– Njegove riječi za ljude u opkoljenom Sarajevu značile su puno, davale optimizam i nadu da rat neće vječno trajati, navedeno je iz “Kruga 99”

 SARAJEVO (AA) – Na redovnoj sesiji “Kruga 99”, koja je održana danas u online formatu govoreno je o temi koja je u posljednje vrijeme bila aktuelna ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u svijetu, a to je novoizabrani američki predsjednik Joe Biden, javlja Anadolu Agency (AA).

Današnja tema sesije “Kruga 99” bila je “BiH od Bajdena do Bajdena”.

Predsjednik “Kruga 99” Adil Kulenović podsjetio je da je današnja tema u posljednje vrijeme bila u žiži javnosti. 

Kako je kazao, njegove riječi za ljude u opkoljenom Sarajevu značile su puno, davale optimizam i nadu da rat neće vječno trajati. 

“Isto tako i ovog vremena i ovog trenutka u kojem se razmišlja da li će njegova administracija zaista biti dosljedna svim onim tezama i idejama sa kojim je Biden znao stati na pravu stranu u toku agresije na BiH”, pojasnio je Kulenović.

Smatra da se ljudi, koji se nadaju njegovoj inauguraciji, isto tako nadaju da će Amerika njegovim izborom obnoviti tu tzv. meku moć.

Uvodničar Hajrudin Somun, novinar i diplomata, govorio je o ličnim iskustvima i događajima koje je u to vrijeme pratio. Govorio je o događajima koji su obilježili potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

“Što se tiče predsjednika Bidena i ako preuzme dužnost, sve ono što smo ovih dana slušali i podsjećali se šta je govorio za vrijeme rata u BiH, jutros sam otkrio novu stvar za koju nisam znao kad je govorio o Tuzli. Da je bio u Tuzli i da je vidio kamion sa izbjeglicama, kako je to doživio. Rekao je da je greška Zapada, što se muslimanima u BiH nije dozvolilo da budu naoružani”, pojasnio je Somun. 

Dotakao se i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i pregovora. 

​​​​​​​Podsjetio je da je u Ženevi često imao priliku, kada je bio savjetnik bh. delegacije na pregovorima, da razgovara s dužnosnicima koji o tome odlučivali, ali nikada nisu mogli osigurati ukidanje embarga iako je na to pozvao tadašnji američki senator Joe Biden.

Povodom godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma govorio je o tri najveće greške tog sporazuma. Radi se o davanju imena Republika Srpska, propustu za povratak izbjeglica kao i činjenica da je njegov dio Ustav BiH.

Agencija FENA

Ned, 22.11.2020. 10:58 

Somun: Nismo mogli ukinuti embargo na oružje u BiH, bez obzira na poziv Bidena

SARAJEVO, 22. novembra (FENA) – Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada je vidio konvoj izbjeglica u Tuzli, kazao je da je greška zapada što su muslimani razoružani tokom agresije te da se to nije smjelo dogoditi.

Podsjetio je na to Hajrudin Somun, uvodničar na današnjoj redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi “Bosna i Hercegovina od Bidena do Bidena”.

Kako je Somun podvukao sve je to, uz sve ono što se moglo čuti ovih dana nakon izbora u SAD-u, vrijedno priznanje jer je on tada kazao da je uvođenje embarga greška i NATO pakta i SAD-a podsjećajući da su Ujedinjene nacije prvo razoružale muslimane, a potom je u Srebrenicu došao ratni zločinac general Vojske Republike Srpske Ratko Mladić.

Somun kaže da je u Ženevi često imao priliku, kada je bio savjetnik bh. delegacije na pregovorima, da razgovara s dužnosnicima koji o tome odlučivali, ali nikada nisu mogli osigurati ukidanje embarga iako je na to pozvao tadašnji američki senator Joe Biden.

Dugogodišnji bh. novinar i diplomata Hajrudin Somun osvrnuo se i na godišnjicu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, identificirajući tri najveće greške tog sporazuma, a to su davanje imena Republika Srpska bh. entitetu, propust za povratak izbjeglica kao i činjenica da je njegov dio Ustav BiH.

On napominje da je u to vrijeme dok je trajala agresija Armija BiH već bila na izmaku snaga te da se zbog toga pristalo na kompromise koji i do danas nisu ispravljeni.

– Taj sporazum je bio u funkciji prekida vatre, ali ostavljene su stvari koje će se kasnije rješavati. Ostale su dvije armije što se kasnije ispravilo, ali naša delegacija nije diskutirala oko principa povratka raseljenih i izbjeglih osoba – dodaje Somun.

U nacrtu tog sporazuma bila je teza da se svi vrate na svoje, ali je kasnije predsjednik Republike Srbije Slobodan Milošević insistirao da se doda zarez iza kojeg je stavljeno osim u slučajevima ukoliko oni to ne žele, a Somun smatra da je upravo to bio problem za sve poslije što se dešavalo vezi s povratkom.

No, Somun je ipak fatalnom greškom nazvao činjenicu da je prihvaćeno da se u okvir sporazuma ugradi Ustav BiH koji nikada nije potpisan ili parafiran u bh. parlamentu, a u BiH on je i 25 godina poslije još uvijek na snazi.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović podsjetio je da je upravo novoizabrani predsjednik SAD-a stao na pravu stranu tokom agresije na BiH, izražavajući nadu da će se okončati saga oko prebrojavanja glasova u SAD-u te da će u januaru Biden biti inauguriran kao 46 predsjednik SAD-a.

Ocijenio je da će on obnoviti moć SAD-a i osigurati demokratičnost te zemlje koja će biti utočište ljudskih prava i ravnopravnosti bez obzira na boju kože, naciju, vjeru ili opredjeljenje.

Krug 99 odao je poštovanje i profesoru i prvom poslijeratnom premijeru Vlade Bosne i Hercegovine Hasanu Muratoviću koji je 14. novembra preminuo od posljedica koronavirusa.