STABILNA KOALICIJA PREDUVJET ZA UBRZANJE REFORMSKIH PROCESA

 

15.10.2015. (18:19)
“KRUG 99” – STABILNA KOALICIJA PREDUVJET ZA UBRZANJE REFORMSKIH PROCESA
 
SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) – Ključni uvjet nužnog ubrzanja reformskih procesa, evropskih i NATO integracija Bosne i Hercegovine te gorućih problema ekonomske i socijalne politike je u stabilnosti i iskrenosti u odnosima predstojeće koalicije Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH i drugih stranaka.

Zaključeno je na konsultativnom sastanku Predsjedništva Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” s generalnim sekretarom SDA Amirom Zukićem.

Članovi Predsjedništva su naglasili da se ne trebaju prihvatiti reformski zahvati koji bi rezultirali i bili uvjetovani daljim etnoteritorijalnim podjelama, degradiranjem ustavne pozicije i prava svih građana, niti procesuiranja aktera kriminala i korupcije.

Posebno je istaknuta nužnost reforme obrazovanja te eliminacije segregacije i diskriminacije u obrazovanju, jeziku i kulturi, kao i prepreka u ostvarivanju jedinstvenog bh. tržišta.

Članovi Predsjedništva su istakli da ne može biti saradnje radi očuvanja vlasti sa snagama destrukcije i blokade države, otvorenog separatizma i remećenja mira u BiH i regionu te su se usaglasili sa stavovima SDA koja je oprijedijeljena za političku borbu, cjelovitost BiH i jačanje njenih institucija, provođenje suštinskih ekonomskih i društveno-političkih reformi koje će pokrenuti ekonomski napredak i svođenje korupcije na najmanji mogući nivo.

Istaknuto je da se mora izbjeći praksa iz prošlosti da akteri u vlasti, a posebno u predizbornom periodu, djeluju kao međusobna opozicija i faktori blokade vlasti i njenih institucija, a minimum očekivane programske koalicije mora biti jasno definiran na spomenutim vrijednostima i prepoznat od svakog građanina.

Članovi Predsjedništva smatraju da je sadašnji nivo koalicionog sporazuma dobra početna osnova stabiliziranja institucija sistema i aktivnog otklanjanja reformskih blokada, te su pozdravili odlučnost i strpljivost SDA u razgovorima s drugim strankama i to s ciljem uspostave stabilnih parlamentarnih većina u BiH.

– Zabrinuti izuzetno lošim stanjem podržavaju spremnost tijela izvršne vlasti, kao i kantonalnih vlada, da poboljšaju privredni ambijent u zemlji, a čiji su rezulatati već primijećeni, deblokiran je evropski put BiH, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je stupio na snagu, usvojena je Reformska agenda te se stiču uvjeti da BiH podnese kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU – saopćeno je iz “Kruga 99”.

(Fena) ml

Krug 99: Ključ ubrzanja je u odnosima koalicije SDA, SBB i drugih stranaka

Na konsultativnom sastanku Predsjedništva Kruga 99 sa generalnim sekretarom SDA Amirom Zukićem zaključeno je da je ključni uslov nužnog ubrzanja reformskih procesa, EU i NATO integracija BiH, te gorućih problema ekonomske i socijalne politike, stabilnost i iskrenost u odnosima predstojeće koalicije SDA, SBB i drugih stranaka.

Članovi Predsjedništva su naglasili da se ne trebaju prihvatiti reformski zahvati koji bi rezultirali i bili uslovljeni daljim etno teritorijalnim podjelama, degradiranjem ustavne pozicije i prava svih građana, niti procesuiranja aktera kriminala i korupcije.

Posebno je istaknuta nužnost reforme obrazovanja i eliminacije segregacije i diskriminacije u obrazovanju, jeziku i kulturi, kao i prepreka u ostvarivanju jedinstvenog bosanskohercegovačkog tržišta.

Članovi Predsjedništva su istakli da ne može biti saradnje radi očuvanja vlasti sa snagama destrukcije i blokade države, otvorenog separatizma i remećenja mira u BiH i regionu i usaglasili se sa stavovima SDA koja je oprijedjeljena za političku borbu, cjelovitost BiH i jačanje njenih institucija, provođenje suštinskih ekonomskih i društveno-političkih reformi koje će pokrenuti ekonomski napredak i svođenje korupcije na namanji mogući nivo.

Ističu da se mora izbjeći praksa iz prošlosti da akteri u vlasti, a posebno u predizbornom periodu, djeluju kao međusobna opozicija i faktori blokade vlasti i njenih institucija. Minimum očekivane programske koalicije mora biti jasno definisan na pomenutim vrijednostima i prepoznat od svakog građanina.

Članovi Predsjedništva smatraju da je sadašnji nivo koalicionog sporazuma dobra početna osnova stabiliziranja institucija sistema i aktivnog otklanjanja reformskih blokada, te pozdravljaju odlučnost i strpljivost SDA u razgovorima sa drugim strankama i to s ciljem uspostave stabilnih parlamentarnih većina u BiH.

Zabrinuti izuzetno lošim stanjem podržavaju spremnost tijela izvršne vlasti, kao i kantonalnih vlada, da poboljšaju privredni ambijent u zemlji, a čiji su rezultati već primjećeni, deblokiran je evropski put BiH, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je stupio na snagu, usvojena je Reformska agenda, te se stiču uslovi da BiH podnese kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU.

Klix.ba