Suvernitet se ne može vezati ni za kakve neformalne grupe, etičke, religijske ili političke partije

Ned, 06.11.2016. 14:03 

“Krug 99” – Ko ima vlasništvo nad Bosnom i Hercegovinom?

SARAJEVO, 6. novembra (FENA) – Ko ima vlasništvo nad Bosnom i Hercegovinom – pitanje je koje je problematizirala Nezavisna asocijacija intelektualaca „Krug 99“ na redovnoj nedjeljnoj sesiji u Sarajevu.

Uvodničari, akademik Stiepo Andrijić te prof.dr. Zlatko Hadžidedić fokusirali su se u tom kontekstu na pojmove suvereniteta i vlasništva u BiH, odnosno na pogrešno shvatanje, po Hadžidediću i haotičnu zamjenu teza ne samo u ovim već i u setu drugih pitanja, što proizvodi ‘začarani krug zamjene teza’ u kojem se, kako on smatra, već dugo kreće BiH.

Hadžidedić je pozvao, prvenstveno akademsku zajednicu, „da se ne gađa“ neodgovorno ovim pojmovima već da generalno „raščisti“ pitanje kako je ono riješeno i drugdje u svijetu. U protivnom, proizilaze vrlo ozbiljne pravne i političke implikacije.

– Vlasništvo je u sferi civilnog a ne ustavnog prava i iz vlasništva se ne proizvodi suverenitet. Suverenitet se ne može nikako svesti na privatno vlasništvo –  kaže on ne slažući se s nekim tezama drugog uvodničara na sesiji, Andrijića.

‘Suvereni narodi’ je opasan termin, kojim se olako i često barata u BiH, rekao je Zlatko Hadžidedić napominjući da suverenitet daje prava na vlastite teritorije, države.

– Pojam suvereniteta ne može biti vezan za etničke zajednice, narod…. već za državu; dok ne shvatimo da se ne može vezati za grupe, političke partije itd., u ovoj zemlji ne mogu prestati sukobi – rekao je.

Ali Hadžidedić se generalno slaže s Andrijićem u konstataciji da je u Bosni i Hercegovini na sceni  ‘silovanje suvereniteta’ i zaključuje da takav haos prevladava ne samo od dejtonskog uređenja.

Stiepo Andrijić je izlaganje započeo tezema/konstatacijama da od načina uređenja vlasništva ovisi stabilnost državne zajednice, kao i da se suverenitet jedino može ostvariti legitimnom konstitucijom i uređenim vlasništvom. Pritom je kazao da nešto što je legalno, ustrojeno propisima, ne znači obavezno i da je legitimno.

– Ako ustav i sustavni zakoni ne izražavaju suverenitet, oni su nelegitimni, jesu legalni, ali legitimni ne – rekao je.

– Nelegitimna konstitucija i neuređeno vlasništvo izjeda i ruši državu Bosnu i Hercegovinu – polazna je teza ovog uvodničara. Ako ta dva stuba nisu uređena u jednoj državi, onda ona ne može funkcionirati, zaključuje on.

Andrijić je optužio Stranku demokratske akcije da je svojevremeno zaustavila donošenje zakona o restituciji (vraćanje vlasništva oduzetog svojevremenom nacionalizacijom) u BiH, a bivšeg visokog predstavnika Wolfganga Petricha da nije htio proglastiti propise.

– Kad ostvarimo povrat nelegalnog vlasništva u aktuelnoj BiH, sve će se drukčije odvijati – rekao je Andrijić uz napomenu da se legitimno vlasništvo stiče stvaranjem, kupovinom ili nasljedstvom.

Većinski vlasnici imovine trebali su da postanu građani, malog dijela država i malog dijela stranci, rekao je.

Za Zlatka Hadžidedića je upitno šta bi u aktuelnoj BiH proizašlo iz restitucije, polufedualni sistem možda? On smatra da sve dok “zamijenjene teze” o pojmovima suvereniteta i vlasništva ne budu pravilno postavljene, kako se to radi u svijetu, neće biti  dobra.

KRUG 99 SESIJA

(FENA) M.B.


SARAJEVO – KRUG 99: VLASNIŠTVO JE U SFERI CIVILNOG, NE USTAVNOG PRAVA
 Objavljena 6.11.2016 16:33:00 

SARAJEVO, 6. NOVEMBRA (ONASA) – Vlasništvo je u sferi civilnog, a ne ustavnog prava i iz vlasništva se ne proizvodi suverenitet te se suverenitet ne može nikako svesti na privatno vlasništvo, izjavio je akademik Stiepo Andrijić uoči današnje sesije Kruga 99 o temi “”Ko ima vlasništvo nad BiH”.
Andrijić smatra da od načina vođenja vlasništva ovisi stabilnost državne zajednice te da se “suverenitet jedino može ostvariti legitimnom konstitucijom i uređenim vlasništvom”.
Smatra da, ukoliko je nešto legalno i ustrojeno propisima, ne mora značiti i da je obavezno i legitimno.
“Ako ustav i sustavni zakoni ne izražavaju suverenitet, oni su nelegitimni, jesu legalni, ali legitimni ne”, zaključio je Andrijić.
“Sve dok ne shvatimo da se suvernitet ne može vezati ni za kakve neformalne grupe, etičke, religijske ili političke partije, kao što je kod nas slučaj, jer kod nas političke partije tvrde da polažu pravo na suvernitet na određen dijelove teritorije, u ovoj zemlji ne mogu prestati sukobi”, kazao je profesor Zlatko Hadžidedić
Smatra da sukobi izviru, prije svega, iz pogrešnog postavljenog seta pojmova te da ti pojmovi nisu slučajno tako postavljeni.
“Oni su postavljeni u smislu zamjena teza, upravo zbog toga da bi iz njih proizilazili politički zahtjevi. Vidimo da svaka grupa koja je u biti etička, religijska, utemeljena u određenoj partiji, polaže pravo na određenu teritoriju, a to sve skupa na kraju vodi u raspad države i stvaranje etičkih teritorija pod kontrolom tih partija”, kazao je Hadžidedić.
Objasnio je da, svaka grupa koja je etnička, religijska ili temeljena u određenoj  partiji, smatra da polaže pravo na odreženu teritoriju te sve skupa vodi u raspad države i stavljanje etničkih teritorija pod kontrolom tih partija.
“Određen način razmišljanja će se neprekridno provlačiti kroz politički život dok mi, kao građani, ne dođemo do toga da političarima kažemo stanite”, poručio je Hadžidedić. (kraj)

Zlatko Hadžidedić: BiH je u vlasništvu svih građana, ali je suverenitet prenesen na etničke zajednice

– Profesor Zlatko Hadžidedić sa Sarajevske škole za nauku i tehnologiju istakao je da je jedan začarani krug zamjene teza koji u BiH vlada već dugi niz godina vjerovatno najveći izvor njene nestabilnosti. Kako je kazao, problem je prije svega u samom shvatanju suvereniteta

SARAJEVO (AA) – Bosna i Hercegovina je u vlasništvu svih njenih građana i to je ono što se zove suverenitetom, ali je suverenitet prenesen sa države na etničke zajednice i iz toga je izvedena ideja da etničke zajednice imaju pravo na određene teritorije, izjavio je u nedjelju profesor  Zlatko Hadžidedić, javlja Anadolu Agency (AA).

Hadžidedić je na redovnoj nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Kruga 99 na temu “Ko ima vlasništvo nad Bosnom i Hercegovinom?” istakao je da je zamjene teza koja u BiH vlada već dugi niz godina vjerovatno najveći izvor njene nestabilnosti. Kako je kazao, problem prije svega u samom shvatanju suvereniteta.

“U BiH, valjda jedinoj od svih zemalja u svijetu, suverenitet je prenesen sa države na etničke zajednice i iz toga je izvedena ideja da etničke zajednice imaju pravo na određene teritorije. Zatim su se još pojavile ideje da je vlasništvo, koje samo po definiciji spada u civilno a ne konstitutivno pravo, da se može upotrebiti kao osnova da se iz njega izvuče pravo na suverenitet i tako dalje. Postoji niz zamjena teza koji samo postoji u BiH, koji nas vode i dalje unutar tog začaranog kruga sve dalje i dalje”, kazao je Hadžidedić.

Poručio je da sve dok ne dođemo do osnovnih postavki da pojam suvereniteta ne može biti vezan za etničku zajednicu ili narod, pa čak ni kroz “mutni pojam konstitutivnosti” i sve dok ne shvatimo da pojam suvereniteta može biti vezan isključivo za državu i teritoriju, odnosno za administrativni aparat koji upravlja na određenoj teritoriji, kao država, imećemo problem.

“Sve dok ne shvatimo da se taj suverenitet ne može vezati ni za kakve neformalne grupe, bilo one etničke, religijske ili čak političke partije, u ovoj zemlji ne mogu prestati sukobi. Ti sukobi, po mom mišljenju, izviru iz tog pogrešno postavljenog seta pojmova iz kog naravno proizilaze politički zahtjevi. Oni nisu slučajno tako postavljeni u smislu zamjene teza upravo zbog toga da bi iz njih proizlazili politički zahtjevi i vidimo kakvi su oni. Oni se svode na to a svaka grupa koja jeste možda u biti etničko-religijska, koja je otjelovljena u određenoj političkoj partiji polaže pravo na određenu teritoriju i to sve skupa na kraju vodi u raspad države i stvaranje etničkih teritorija pod kontrolom tih partija. Takav razvoj je neminovan sve dok mi ne odustanemo od ovog seta pojmova, dok ne shvatimo da čitava zbrka oko suvereniteta, vlasništva nad zemljom proizvodi čitav ovaj set problema”, poručio je Hadžidedić.

Podvukao je da je BiH u vlasništvu svih njenih građana i to je ono što se zove suverenitetom. Potrebno je shvatiti da je vlasništvo pojam iz civilnog prava i ono se odnosi na privatne posjede i individue koje imaju vlasništvo, dok je vlasništvo u političkom smislu u smislu suvereniteta mogu imati samo svi građani BiH, kazao je.

“Građani kao skup imaju vlasništvo nad BiH, u prenesenom smislu imaju vrhovni autoritet i suverenitet, ali samo svi građani BiH i ne pojedinačne grupe ili ne daj Bože političke partije koje često izađu sa takvim zahtjevima u ime određene etnoreligijske grupe, pa tvrde da imaju i suverenitet i vlasništvo”, naglasio je profesor Hadžidedić.

Istakao je da je u BiH shvaćeno da se suverenitet može dijeliti na tri ili više dijelova, čime je i sam princip suvereniteta je narušen.

“De facto imamo jedan proces koji je uzrokovan upravo ovim obrtanjem, zamjenama teza o kojima sam govorio. De facto imamo situaciju u kojoj tri partijaške oligarhije nastoje da prisvoje što veći komad i da to pretvore u svoje privatno vlasništvo. To je jedna proces koji je upravo uzrokovan time što se pojmovi suvereniteta i vlasništva brkaju i što se pojam suvereniteta prenosi sa države na etničke zajednice. Kao posljedicu imate to da tri etnoreligijske oligarhije oličene u trima partijama nastoje da to prevedu u svoje privatno vlasništvo. To je de facto stanje i ono jeste proizvod ovakve zbrke pojmova koje vlada u BiH”, zaključio je Hadžidedić.

Uvodničar sesije bio je i adakemik Stiepo Andrijić koji je rekao da nelegitimna konstitucija i neuređeno vlasništvo izjeda i ruši Bosnu i Hercegovinu.

“To su dva stuba svake države. Šta znači nelegitimna konstitucija? Konstitucija je Ustav i sustavni zakoni, a konstitucija treba da iskaže legitimno suverenitet. Prema tome, ako Ustav i sustavni ne očituju suverenitet, onda su oni nelegitimni. Jesu legalni, jer ih je donijelo državno tijelo, ali su nelegitimni. Kada je u pitanju vlasništvo, problemi su nastali iza 2000. godine. Mi smo u Federaciji BiH smo krenuli u redu, ali se umiješao Visoki predstavnik, poništio certifikate naših građana jer mi nismo imali državno vlasništvo, već društvenu imovinu, a vlasnici su svi građani FBiH i naš model i zakoni vezani za transformaciju vlasništva se zove vlasničko utemeljenje društvene imovine”, kazao je Andrijić.

Rekao je da ukoliko ta dva stuba nisu uređena u nekoj državi, ona ne može funkcionisati, te sve dok se ne završi vlasničko utemeljenje društvene imovine u BiH će biti problema.

Krug 99

Novinar Alma Çekovic

Objavljeno Bakir Tiro