Ugljanin: Specijalni status Sandžaka ključ za rješavanje svih sporova na Balkanu

Ugljanin: Specijalni status Sandžaka ključ rješenja sporova na Balkanu

SARAJEVO, 3. novembra (FENA) – Specijalni status Sandžaka, kao teritorijalno-političke zajednice ravnopravnih građana i naroda – u kome su Albanci, Bošnjaci, Crnogorci i Srbi konstitutivni narodi, predstavlja ključ za rješavanje svih političkih i teritorijalnih sporova između susjednih država i naroda na Balkanu. Može i treba biti nukleus regionalne stabilnosti i saradnje, kazao je predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin.

On je danas u Sarajevu kao uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 predstavio prijedlog Specijalnog statusa Sandžaka u okviru reforme političkog sistema Republike Srbije, a kojeg je sačinila SDA Sandžaka.

Ugljanin je podsjetio na koncept Badentereove komisije za trajno rješenje jugoslovenske krize, po kojem se avnojevske granice priznaju kao međunarodne granice novonastalih država na prostoru bivše jugoslavije – uspostavljanjem specijalnog statusa za dijelove naroda koji ostaju izvan matične države.

Taj prijedlog SDA Sandžaka je dostavila predsjedniku, Skupštini i Vladi Republike Srbije, kao i predsjedniku Skupštine Crne Gore i drugim relevantnim faktorima, međunarodnim predstavnicima, Evropskoj uniji, Ujedinjenim nacijama.

– Osjećanja građana Sandžaka, posebno Bošnjaka, koji Bosnu doživljavaju kao svoju nacionalnu državu ima utemeljenje u historijskim, pravnim i političkim činjenicama. Definisanje Sandžaka, kao zasebnog teritorijalnog i političkog entiteta sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću, predstavlja minimum za biološki opstanak i političku egzistenciju bošnjačkog naroda u Sandžaku – naglasio je Ugljanin na konferenciji za medije.

U skladu s tim, dodao je, slijedeći tu politiku mira, razumijevanja, za trajno rješenje jugoslovenske krize koji je predložila Badentereova komisija građani Sandžaka su životno zainteresirani za suverenu Bosnu i Hercegovinu,  koja bi putem bilateralnih odnosa definirala status Bošnjaka i svih drugih naroda koji žive u Sandžaku.

– U tom smislu, Sandžak, kao zajednica ravnopravnih građana i naroda, bio bi model za rješavanje svih teritorijalnih i političkih sporova između država i naroda na Balkanu – zaključio je Ugljanin.

Naglasio je da sve o čemu je govorio ima utemeljenje i u rezultatima referenduma građana Sandžaka koji je održan 25., 26. i 27. oktobra 1991.godine, nekolik dana prije nego što je Badenterova komisija 4. novembra objasnila i objavila stav o trajnom rješenju jugoslovenske krize.

Agencija Anadolija:

Ugljanin: Specijalni status Sandžaka ključ za rješavanje svih sporova na Balkanu

– Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio da je specijalni status Sandžaka kao teritorijalno-političke zajednice ravnopravnih građana i naroda ključ za rješavanje svih političkih i teritorijalnih sporova između susjednih država i naroda na Balkanu

SARAJEVO (AA) – Definisanje Sandžaka kao zasebnog teritorijalnog političkog entiteta sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću predstavlja minimum za biološki opstanak i političku egzistenciju bošnjačkog naroda u Sandžaku, izjavio je danas u Sarajevu Sulejman Ugljanin, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, javlja Anadolu Agency (AA). 

Ugljanin je to poručio na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelekrualaca Krug 99, gdje je kao uvodničar govorio o temi “Autonomija Sandžaka – šta je to i zašto?”.

“Polazeći od modela Badinterove komisije za trajno rješenje jugoslovenske krize, priznavanjem avnojskih granica za međunarodne granice novonastalih država na prostoru bivše Jugoslavije i uspostavljanjem specijalnog statusa za dijelove naroda koji ostanu izvan matične države, SDA Sandžaka sačinila je prijedlog za rješavanje statusa Sandžaka u okviru reforme političkog sistema Republike Srbije”, rekao je Ugljanin.

Taj prijedlog SDA Sandžaka dostavila je predsjedniku Republike Srbije, Skupštini i Vladi te zemlje, predsjedniku Skupštine Crne Gore i drugim faktorima koji se bave tim pitanjem kao i međunarodnim predstavnicima EU, SAD-u, UN-u. 

“Osjećanje građanja Sandžaka, posebno Bošnjaka koji BiH doživljavaju kao svoju nacionalnu državu, ima utemeljenje u istorijskim, pravnim i političkim činjenicama. Iz tih razloga danas ovu platformu želim da prestavim široj bosanskohercegovačkoj javnosti. Definisanje Sandžaka kao zasebnog teritorijalnog i političkog entiteta sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću predstavlja minimum za biološki opstanak i političku egzistenciju bošnjačkog naroda u Sandžaku”, kazao je Ugljanin. 

Istakao je da specijalni status Sandžaka kao “teritorijalno-političke zajednice ravnopravnih građana i naroda, u kome su Albanci, Bošnjaci, Crnogorci i Srbi konstitutivni narodi, predstavlja ključ za rješavanje svih političkih i teritorijalnih sporova između susjednih država i naroda na Balkanu i treba biti nukleus regionalne stabilnosti i saradnje”. 

“Slijedeći tu politiku mira i razumijevanja za trajno rješenje jugoslovenske krize, građani Sandžaka su životno zainteresovani za suverenu BiH, koja bi u drugom stepenu putem bilateralnih odnosa definisala status Bošnjaka i svih drugih naroda koji žive u Sandžaku. U tom smislu, Sandžak kao takva zajednica ravnopravnih građana i naroda bio bi, da tako kažem, model za rješavanje svih teritorijalnih i političkih sporova između država i naroda na Balkanu”, poručio je Ugljanin.