Vllasi: Jugoslavija možda nije mogla opstati ali se nije morala tako raspasti

Vllasi: Jugoslavija možda nije mogla opstati ali se nije morala tako raspasti

SARAJEVO, 29. maja (FENA) – Azem Vllasi predstavio je danas u Sarajevu svoju knjigu “Kosovo – početak raspada”, koja je prevedena na bosanski jezik.

Autor kaže da su u toj knjizi sažeta njegova svjedočenja o posljednjim godinama, pa i danima bivše Jugoslavije. Knjigu je napisao vjerujući da je njegova dužnost i zadatak, kao svjedoka i neposrednog učesnika tih burnih procesa, ostaviti svjedočanstvo za buduće generacije, a za naslov kaže da održava samu suštinu stvari.

– Već imamo politiku iz Srbija da se zaboravi kako je sve počelo, a sve se više plasira i teza da smo mi svi krivi za onakav raspad Jugoslavije. Sad na prostorima bivše Jugoslavije imamo sedam država, mi želimo mirnu koegzistenciju, suradnju, pomirenje i nastavak života u zasebnim državama. Međutim, pripadamo jednoj regiji gdje nam je jednako potreban mir, saradnja, stabilnost – kazao je Vllasi novinarima.

U knjizi je Vllasi obuhvatio svoje svjedočenje o tome šta se dogodilo i zašto se dogodio takav krvavi raspad Jugoslavije, a uvjeren je da se nije moralo tako dogoditi.

– U mojoj knjizi Kosovo i Albanci su u središtu pažnje, ali tu su i drugi događaji (događaji iz BiH). Nadam se da će to moje svjedočenje nekome poslužiti da se podsjetimo da smo živjeli u jednoj zajedničkoj državi koja (poslije velikih promjena koje su se dogodile) možda i nije mogla opstati kao takva ali nikako se nije morala raspasti tako tragično i ostaviti tako teške posljedice – naglasio je.     

Djelo je okarakterizirana kao historijska i biografska knjiga Azema Vllasija koji je bio jugoslavenski bivši visoki funkcioner i visoki funkcioner Kosova, a njegova biografija vezana je i za raspad Jugoslavije. On je autentičan svjedok i obrazovan čovjek s bogatim političkim iskustvom, neke stvari je pisao s distance tako da ih je, kako je rečeno, dobro mogao ocijeniti. U toj knjizi Vllasi iznosi i zanimljive, iako većinom vezane za politiku, ali ipak sekvence iz privatnog života. 

Knjiga je u Prištini objavljena na albanskom i engleskom jeziku. Večeras u Općini Stari Grad o knjizi su govorili Ivo Komšić, Mirko Pejanović i Adil Kulenović, a među posjetiocima je vladalo veliko interesovanje za potpis autora i posvetu na knjizi.

(FENA) H.D.