Vllasi: Osim vlasti i civilno društvo može dati značajan doprinos miru i stabilnosti u regionu.

Ned, 28.05.2017. 12:12 

Krug 99 – Vlasi ukazao na potrebu za doprinosom miru i stabilnosti u regiji

SARAJEVO, 28. maja (FENA) – Govoreći o temi “Kako prevazilaziti izazove regionalne (ne)stabilnosti?” članovi Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 na današnjoj sesiji izrazili su ubjeđenje da će “doći do novih sukoba ukoliko ne dođe do regionalnog ili evropskog saveza na antifašističkoj borbi i zaustavljanju neofašizma u regiji i Evropi”.

Na to je u proteklih 30 godina, kako kažu, upozoravao Azem Vlasi, koji je kao uvodničar sesije istakao da članovi Kruga 99, intelektualci, pokušavaju dati doprinos opštoj stabilnosti u regiji.

– Smatramo da osim vlada i vladinih politika ima puno drugog potencijala da kroz civilno društvo, na druge načine, svojim javnim djelovanjem damo doprinos miru i stabilnosti u regiji. Danas je to potrebno i više nego dosada jer su opet u narastanju neke stare tendencije i politike koje su na ovim prostorima dovele do krvavih događaja – kazao je Vlasi.

Zaključio je da će “stabilnosti u regiji itekako doprinijeti normalni odnosi između BiH i Kosova jer su na veoma važnoj geopolitičkoj liniji”.

Ovom prilikom, Vlasi je poručio da će sutra u Sarajevu promovirati knjigu, koja je autentično svjedočanstvo kraja Jugoslavije odnosno načina kako se raspala.

Na današnjoj sesiji uručena je Povelja zahvalnosti Enesu Hajdareviću za nesebičan doprinos jačanju javnog utjecaja i afirmaciji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

Vllasi: Sve manje govorimo o borbi protiv politika koje su dovele do krvavih događaja u regionu

– Azem Vllasi je na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 u Sarajevu o temi “Kako prevazilaziti izazove regionalne (ne) stabilnosti?” istakao da svojim javnim djelovanjim osim vlasti i civilno društvo može dati značajan doprinos u miru i stabilnosti u regionu.

SARAJEVO (AA) – Doprinos civilnog društva u opštoj stabilnosti u regionu potreban je više nego ikada zbog narastanja starih tendencija i politika koje su na ovim prostorima prije više od dvije decenije dovele do krvavih događaja, smatra Azem Vllasi,  politički analitičar i nekadašnji državi funkcioner u vrijeme bivše Jugoslavije, javlja Anadolu Agency (AA).

Vllasi je na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 u Sarajevu o temi “Kako prevazilaziti izazove regionalne (ne) stabilnosti?” istakao da svojim javnim djelovanjim osim vlasti i civilno društvo može dati značajan doprinos u miru i stabilnosti u regionu.

“Danas je to potrebno i više nego dosad jer su opet u narastanju neke stare tendencije, politike koje su, nažalost, dovele do krvavih događaja na ovim prostorima prije više od 20 godina. Imamo na djelu rehabilitaciju i četništva u Srbiji i Miloševićeve politike, ali je sve manje govora antifašizmu, o borbi protiv upravo tih retrogradnih politika i tendencija koje su ostavile krvave tragove na ovim prostorima i među ovim narodima”, kazao je Vllasi.

Istakao je da mu je drago što ima priliku govoriti i o odnosima između Bosne i Hercegovine i Kosova, odnosno o potrebi da ti odnosi budu što bolji.

Kako je kazao, Kosovo sa državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije nema nikakvih međusobnih problema, ali da sa Srbijom mora “u hodu rješavati stare probleme i sporove”.

“I normalni odnosi između BiH i Kosova će itekako doprinijeti stabilnosti u regiji, jer smo na jednoj veoma važnoj geopolitičkoj liniji”, rekao je Vllasi.

Vllasi u Sarajevu boravi povodom promocije svoje knjige “Kosovo: nezaboravni početak”, koja svjedoči o važnim događajima koji su prethodili raspadu Jugoslavije.

“Knjiga je jedno autentično svjedočanstvo kraja bivše Jugoslavije, načina na koji se raspala, ko je smemu tome doprinjeo, zašto je do toga došlo a uopšte nije moralo doći? Nisu bile carevine vječne, nije bila ni Jugoslavija vječna, ali smo se mogli u miru i na drugačiji način reorganizovati i uspostaviti nove odnose makar bez naziva države Jugoslavija s nazivima novih država, ali da se to bude normalnije i da se razlaz desio normalnije”, rekao je Vllasi.

Na današnjoj redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 istaknuto je da regionalne nestabilnosti moguće prevazići samo ukoliko se zaustavi politika etnoteritorijalnog prisvajanja, etnoteritorijalnih tendencija kreiranja i politika i strategija na području cijele jugoistočne Evrope, a koja se direktno odnosi posebno na Bosnu i Hercegovinu.

Azem Vllasi

Novinar Alma Çekovic

Objavljeno Almir Terzic