Vllasi: Pomirenje je nužan proces, ali ima neke preduvjete koji se još sporo ispunjavaju

Vlasi: Žao nam je što se ne normalizuju odnosi u potpunosti između BiH i Kosova

Foto/FENA

SARAJEVO, 29. maja (FENA) – Političar, publicista i advokat iz Prištine Azem Vlasi je danas u Sarajevu, gostujući na sesiji “Kruga 99” o temi “Nisu otklonjeni ključni uzroci regionalne nestabilnosti”, izjavio da su problemi u regiji koji usporavaju put ka evropskim integracijama u suštini dvojaki.

– Dvije su grupe problema. Prvo, spora unutrašnja evropeizacija zemalja regije, uređenje unutrašnjih odnosa po evropskim standardima. Druga vrsta problema su još uvijek neuređeni odnosi između zemalja u regiji – kazao je Vlasi.

Po njegovim riječima, sve države u regiji imaju volju da idu u evropske integracije, ali “ne može se reći da radimo dovoljno na ispunjavanju kriterija za brži hod ka EU i evropskim integracijama”.

– Kad je riječ o međusobnim odnosima u regiji, mora svima da bude potpuno jasno, sve su države jednake i ravnopravne, države koje su nastale od prostora bivše Jugoslavije – smatra Vlasi.

Što se tiče BiH, on ističe da svako mora da shvati da je “BiH suverena, nezavisna, država sa svojim teritorijalnim integritetom i granicama, a unutrašnji odnosi su uređeni tako kako su uređeni”.

– Kosovo je konačno nezavisna država i više se ne isplati, niti ima ikakvog efekta da se ta činjenica osporava, kao što čini Srbija. Isto tako, žao nam je što se ne normalizuju odnosi u potpunosti između BiH i Kosova, kao što su uređeni odnosi između Kosova i Makedonije, Kosova i Crne Gore, Kosova i Hrvatske, Slovenije – istaknuo je Vlasi.

Ne vidimo, naveo je on, ni jedan jedini razlog “da nemamo tako uređene odnose uključujući i međusobno priznanje između Kosova i BiH”.

Podsjetio je da je jučer i danas u Sarajevu sastanak šefova država iz procesa Brdo-Brijuni, na kojem je i predsjednik Kosova Hašim Tači.

– Drago nam je što je pozvan upravo u Sarajevo. Nadamo se da je i to jedan korak ka uređenju međusobnih odnosa, kao uslova za brže kretanje ka Evropskoj uniji – kazao je Vlasi.

Po njegovim riječima, pomirenje u regiji, poslije svega što se desilo u nedavnoj prošlosti, je bitno za stabilnost i sigurnost u regiji, te brže uključivanje svih zemalja regije u EU.

– Teško će doći do pomirenja dok se ne prizna činjenica da je u Bosni, odnosno u Srebrenici, izvršen genocid i da svi to osude. To nije etiketiranje niti sramota za narode i države. Ali i oni koji su počinili genocid moraju da se izvine zbog toga, da svi imamo odnos osude prema zločinima koji su se desili jednak i da se okrenemo naprijed – zaključio je Vlasi.

Istaknuo je da je “pomirenje nužan proces, ali ima neke preduvjete koji se još sporo ispunjavaju”.

(FENA) M.L.

Azem Vllasi na Krugu 99: Teško do pomirenja bez priznavanja genocida u Srebrenici

SARAJEVO (AA) – Kosovski advokat i političar Azem Vllasi je na današnjoj sesiji Kruga 99 u Sarajevu rekao da će teško doći do pomirenja dok se ne prizna genocid u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Vllasi je bio gost na redovnoj sesiji Kruga 99 na temu “Nisu otklonjeni ključni uzroci regionalne nestabilnosti”, na kojoj je konstatovano kako postoje problemi koji izazivaju zastoje u regionalnoj stabilnosti, te je izražena nada da će se otvoriti iskreni dijalog lidera regije i da neće ostati prešućena krupna pitanja koja u ovom trenutku čine da region još uvijek nije stabilan.

Gost iz Prištine, kojem je jučer u Milodražu, na Danima Ahdname uručena povelja “Prijatelji Bosne”, govorio je o regiji i perspektivama za evropske integracije, ali i o problemima u regiji koji usporavaju put ka evropskim integracijama.

“Problemi su, u suštini, dvojaki. Dvije su grupe problema. Prvo, spora unutrašnja evropeizacija zemalja regije, uređenje unutrašnjih odnosa po evropskim standardima. Pažnju Evropske unije u ovim zemljama privlači ili korupcija ili nepoštovanje ljudskih prava, nefunkcionisanje pravnog sistema. Druga vrsta problema su još uvijek neuređeni odnosi između zemlja u regiji”, rekao je Vllasi i dodao da u regiji sve države imaju volju da idu u evropske integracije.

On smatra kako se ne može reći da se radi dovoljno na ispunjavanju kriterija za brži hod ka Evropskoj uniji i evropskim integracijama.

“Mora svima da bude jasno. Sve su države jednake i ravnopravne, države koje su nastale od prostora bivše Jugoslavije. Ali mislim tu i na odnose sa državom Albanijom. Bosna i Hercegovina je suverena, nezavisna država sa svojim teritorijalnim integritetom i granicama, a unutrašnji odnosi su uređeni tako kako su uređeni. Kosovo je konačno nezavisna država i više se ne isplati i nema nikakvog efekta da se ta činjenica osporava, kao što čini Srbija”, istakao je Vllasi i izrazio žaljenje što se odnosi između BiH i Kosova u potpunosti ne normaliziju, kao što su uređeni odnosi između Kosova i Makedonije, te Kosova i Crne Gore.

On je istakao kako ne vidi nijedan razlog da BiH i Kosovo nemaju takve odnose, uključujući i priznanje između Kosova i BiH.

Na pitanje da prokomentira panel lidera zemalja regije održan jučer na Summitu100 o napretku u regiji, Vllasi je kazao kako je pomirenje u regiji bitno za stabilnost, sigurnost u regiji i brže uključivanje svih zemalja regije u EU.

“Teško da će doći do pomirenja dok se ne prizna činjenica da je u Bosni, odnosno u Srebrenici izvršen genocid i da svi to osude. To nije etiketiranje niti sramota za narode i države. Ali i oni koji su počinili genocid moraju da se izvinu zbog toga. Da svi imamo jedan odnos osude prema zločinima koji su se desili i da se okrenemo naprijed. Dok neko pokušava svim silama i pred Savjetom bezbjednosti da brani od osude genocida u Srebrenici, dok se pokušava stalno prebaciti lopta na tuđi teren zbog nacionalističke retorike, a ne gledaju se posla u svojoj kući, teško će doći do pomirenja, a pomirenje je nužan proces”, zaključio je Vllasi.

Azem Vllasikrug99
Kamerman Elman Omiç
Objavljeno Samir Velija