Za Dan Sarajeva dodijeljena priznanja i zahvalnice istaknutim antifašistima

cof

Za Dan Sarajeva dodijeljena priznanja i zahvalnice istaknutim antifašistima

FotoFena

SARAJEVO, 6. aprila (FENA) –  Savez udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Kantona Sarajevo danas je u Historijskom muzeju dodijelilo priznanja i zahvalnice istaknutim antifašistima u povodu obilježavanja Dana oslobođenja Sarajeva.

Ferid Buturović, Fra Mile Babić, Albin Pibernik i Adil Kulenović su dobitnici priznanja, a zahvalnice  su dodijeljene Emiru Hasanspahiću, Lenjinu Puhariću, Nenadu Simiću, Akifu Fazliću i Enesu Musabašiću.

Potpredsjednik Saveza Ibrahim Durmo izrazio je zadovoljstvo što se Dan oslobođenja Sarajeva svečano obilježava, jer su mnogi shvatili važnost tog datuma.

Govoreći o fašizmu danas, Durmo je kazao da je to globalni problem, posebno u Evropi, a i u Bosni i Hercegovini. Istakao je da se kroz rad organizacija i udruženja na različite načine pokušavaju oduprijeti fašizmu koji je sve prisutniji u BiH.

–  U Sarajevu i danas imamo ulice sa imenima ljudi iz  ustaškog pokreta, a ukidamo ulice po imenima narodnih heroja. Neshvatljivo je kako brzo zaboravljamo historiju – naglasio je Durmo.

Fra Mile Babić kazao je da se danas osjeća kao pripadnik pozitivnih bh. tradicija koje su vodile prema demokratskom društvu i činjenici da su svi narodi jednaki.

– Nema demokratije bez slobode čovjeka i nadam se da će mlađi to shvatiti i provoditi –  rekao je fra Mile Babić.