Bijedić: Bosna i Hercegovina važnija od bilo koje političke opcije

Ned, 10.02.2019. 13:32 

Bijedić: Bosna i Hercegovina važnija od bilo koje političke opcije

SARAJEVO, 10. februara (FENA) – Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Enver Bijedić izjavio je danas kako je država Bosna i Hercegovina u aktuelnom trenutku važnija od bilo koje političke opcije, te da država treba da bude iznad bilo kakvih ličnih i partikularnih interesa, aludirajući na imperativ okupljanja svih državotvornih snaga.

Bijedić je kao uvodničar redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ o temi „Državotvorno okupljanje – Da, blok protiv – Ne“ ukazao na opasnosti i implikacije aktuelnih dešavanja u i oko BiH, upozoravajući kako ga ta situacija umnogome podsjeća na 90-te godine prošloga stoljeća.

Istovremeno, izrazio je očekivanje da se nemili događaji iz tog turbulentnog razdoblja neće ponoviti, ocijenivši to najgorom mogućom opcijom.

U tom se kontekstu, osvrnuo na ključne elemente koji karakteriziraju situaciju u regionu, odnosno neposrednom okruženju, navodeći da Hrvatska svoj privredni neuspjeh veoma vješto prebacuje u sferu politike i to u Bosnu i Hercegovinu, a da, s druge strane, masovni protesti/nemiri  koji se događaju u Srbiji ‘prijete’ da se prenesu u našu zemlju, naravno, ukoliko to rukovodstvu istočnog susjeda bude odgovaralo.  

Bijedić smatra kako u kontekstu opasnosti koje dolaze iz dvije susjedne zemlje ne bi trebalo dozvoliti da se u BiH javi treći nacionalni blok koji bi se radikalizirao, te pojašnjava kako radikalizacijom srpskog i hrvatskog biračkog tijela može doći do neke vrste radikalizacije kod bošnjačkog biračkog tijela kao odgovora na spomenute namjere.

Stoga, podcrtava kako u našoj zemlji treba da postoji i četvrti – građanski stup, koji bi bio alternativa svim građanima Bosne i Hercegovine, precizirajući da je taj četvrti nenacionalni stup trebao da bude bh. blok sa svim patriotskim strankama.

– Taj četvrti stup bi bio alternativa svim ljudima koji misle da je država važnija od nacije i da država treba da se brani multietničnošću – kazao je Bijedić, podsjećajući kako je to teza koju on kontinuirano zastupa.

Dodao je i da se nada da će u mnogima od vlastitih procjena pogriješiti, te da neće biti u pravu, ako tvrdi „da postoji realna opasnost od nekih oružanih sukoba“,  istovremeno, izražavajući očekivanje da spomenute susjedne zemlje neće nastaviti određenu vrstu pritiska prema BiH, te da će bh. građani i narodi biti u stanju očuvati državu mirnim i demokratskim putem.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi sa zaključcima Glavnog odbora SDP-a BiH, „na kojem nije prošla/usvojena ideja o koaliciji sa SDA“, Bijedić je pojasnio da na sjednici GO SDP-a nije bilo govora o koaliciji sa SDA, nego da su razmatrana pitanja – da li da se ide u pregovore o formiranju vlasti, bez naglašavanja s kime, odnosno da se odbije rezolutno svaka mogućnost takvih pregovora.

– Mi iz Tuzlanskog kantona, najjače SDP-ove organizacije i jedine koja je pobijedila na proteklim izborima, smo jednoglasno i na Predsjedništvu i Kantonalnom odboru bili za to da treba nastaviti pregovore i otvoriti mogućnost/vidjeti s kime se i da li može uopšte formirati vlast – kazao je Bijedić, dovodeći to u kontekst očuvanja države i kreiranja četvrtog, građanskog stupa koji zemlju trebao dovesti u ‘mirne vode’.

Izrazio je žaljenje što ta ideja nije prošla, podsjećajući da su demokratski preglasani te da ostaje da se povinuju odlukama/zaključcima GO SDP-a koje su obavezujuće za sve.

Na dodatni upit o tome – da li je upitna budućnost SDP-a, odnosno hoće li doći do cijepanja ili odcjepljenja tuzlanskog SDP-a, Bijedić je odgovorio da neće, te da ne postoji mogućnost bilo kakvog frakcionaštva unutar te stranke, odnosno da je jedinstvo SDP-a neupitno.

Prokomentirao je, ukratko, i upit u vezi s ponašanjem/ispadom Damira Nikšića tokom zasjedanja GO SDP-a, kazavši kako njegovo ponašanje najviše govori o njemu samom te da se očekuje da snosi sankcije od općinske organizacije kojoj on (Damir Nikšić) pripada.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović je u obraćanju uoči sesije kazao kako cjelokupne okolnosti s kojima se zemlja suočava podcrtavaju nužnost okupljanja svih državotvornih snaga u Bosni i Hercegovini, a radi suprotstavljanja disoluciji zemlje, hegemonizmu i paternalizmu prema njoj, odnosno očuvanja stabilnosti i mira.

Smatra da ideološke podjele i fragmentacija državotvornih političkih snaga ne bi smjeli nadići interese države i njenih građana za stabilnošću i mirom, naglašavajući odgovornost svih aktera političkog života u BiH za ukupno stanje.

– Insistiramo na tome da svako ponese odgovornost za mir i stabilnost u BiH, za otvaranje perspektiva i suprotstavljanje destruktivnim tendencijama – kazao je Kulenović, pozivajući uime Kruga 99 na okupljanje svih državotvornih snaga, koje ne žele ponavljanje situacije iz 90-godina prošloga stoljeća.     

Bijedić: Jedinstvo SDP-a neupitno, nema govora o cijepanju partije

– Enver Bijedić, član Predsjedništva SDP-a i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla kazao je kako su odluke Glavnog odbora SDP-a obavezujuće za sve, a nada se da one neće biti demoralizirajuće za glasače iz Tuzlanskog kantona

SARAJEVO (AA) – Jedinstvo Socijaldemokratske partije je neupitno i neće doći do cijepanja SDP-a, izjavio je Enver Bijedić član Predsjedništva SDP-a i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla, javlja Anadolu Agency (AA).

Bijedić je u Sarajevu kazao da na jučešarnjem zasjedanju Glavnog odbora SDP-a nije bilo govora o koaliciji sa SDA,  nego o donošenju zaključka od kojih je jedan bio da li ići u pregovore o formiranju vlasti ili da se odbije svaka mogućnost pregovora.

”Mi iz Tuzlanskog kantona, smo najjača SDP-ova organizacije i ustvari jedina koja je pobijedila na ovim izborima. Jedino smo mi pobijedili, a drugi ostvarili skromniji rezultat. Jednoglasno smo bili za to da treba nastaviti pregovore, otvoriti mogućnost da vidimo s kim se i da li se može uopšte formirati vlast, u smislu očuvanja države, odnosno da li se može napraviti četvrti stub-građanski stub koji bi trebao ovu zemlju da dovede u mirne vode”, rekao je Bijedić.

Istakao je kako nije prošla ideja i da su demokratski preglasani, te naveo da su ih preglasali izborni gubitnici odnosno one organizacije koje su ostvarile lošiji izborni rezultat unutar SDP-a.

”Ostaje da se pomirimo s tim odlukama. Odluke Glavnog odbora su obavezujuće za sve i mi ćemo u tome i nastaviti da radimo dalje. Nadam se samo da ovo neće biti demoralizirajuće za naše glasače iz TK-a koji su nam dali dovoljan broj glasova da pobijedimo. Vrlo teško će sada biti motivirati te ljude i reći: evo pobijedili ste, niste dobili, niste ušli u vlast”, rekao je Bijedić koji smatra kako je teško reći šta sad očekivati na sljedećim izborima.

O tome da li je upitan opstanak SDP-a i da li će doći do otcjepljenja tuzlanskog SDP-a, Bijedić je kazao kako neće.

”O tome nema nikakve dileme. Neće doći ni do kakvog cijepanja. Ne postoji mogućnost bilo kakvog frakcionaštva, pogotovo ne da bi samo tuzlanski ili kantonalni SDP krenuo tim stazama. To nema ni govora. Ovo je volja većine, demokratski proces. Mi smo preglasani. Ja mislim da je to apsurdno. Apsurdno je da gubitnici vode politiku u partiji gdje imate i pobjednike, pogotovo gdje Kantonalni SDP Tuzla je donio 37 posto glasova čitavog SDP-a“, rekao je Bijedić.

Dodao je kako je Kantonalni SDP Tuzla želio da se spram izbornog rezultata, toliko i ”pitaju”.

”Koliko smo donijeli, da se toliko i pitamo. Međutim, to nije prošlo. Nažalost. Vidjet ćemo šta će dalje biti, ali do cijepanja neće doći. Jedinstvo SDP-a je neupitno. Po demokratskim metodama ćemo se pokušati izboriti za svoje stavove”, pojasnio je Bijedić.