Kožljak: Mnogo prostora za djelovanje, trebamo svi preuzeti svoj dio odgovornosti

Ned, 09.01.2022. 

9. januara (FENA) – Šef Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije na Međunarodnom Univerzitetu Burch i bivši vojni predstavnik BiH u NATO-u Alija Kožljak skrenuo je pažnju na važnost trenutka, bez obzira koliko kompleksno djelovala situacija u Bosni i Hercegovini.

– Upravo kompleksne situacije su prilika. Nemamo pravo da je ignorišemo nego obavezu da je iskoristimo, na najbolji mogući način. To je objektivno sagledavanje situacije, detektovanje

problema i aktera, podrška institucionalnom djelovanju, sugerisanje alternativnih opcija – kazao je Kožljak na online konferenciji za medije, prije redovne sesije Asocijacije nezavnisnih intelektualaca “Krug 99”.

Po njegovom mišljenju, ovo je presudan period za budućnost Bosne i Hercegovine i da je intelektualni i akademski doprinos u pronalasku adekvatnih rješenja od krucijalne važnosti. Političari generalno, kaže, ne bi trebalo da djeluju izolovani niti mogu donositi kvalitetne odluke bez objektivnog sagledavanja cjelokupne situacije iz različitih perspektiva odnosno bez angažovanja šireg spektra subjekata, uključujući tu među ostalim i akademsku zajednicu.

U periodu pred nama slijede, naglasio je, događanja od krucijalne važnosti, na domaćoj ali i međunarodnoj sceni.

– Mislim da je došlo vrijeme da preovlada mišljenje u Evropskoj uniji, nije jedinstveno ali je u većini, da je multietnička Bosna i Hercegovina jedina realna opcija koju će svijet podržati – naglasio je.

Kožljak se osvrnuo i na izbore koji slijede u Bosni i Hercegovini i, kako je kazao, turbulentnu godinu. Kaže da se ‘mora iznaći način da se građani osvijeste, da oni odlučuju o budućnosti Bosne i Hercegovine’.

– Da od njihovog opredjeljenja ovisi da li će se distancirati od korumpiranih političara ili će biti saučesnici podrivanja institucija i ugrožavanja budućnosti Bosne i Hercegovine i njenih građana i masovnog odlaska mladih ljudi iz BiH. Mnogo je prostora za djelovanje, trebamo svi preuzeti svoj dio odgovornosti – poručio je Kožljak kao uvodničar redovne sesije “Kruga 99”, u online formatu, o temi “Odgovornost domaćih i internacionalnih subjekata za krizu u BiH – kako dalje?”.