Sadiković: BiH nije smjela na ovaj način dočekati izvanrednu situaciju

Ned, 19.04.2020. 11:55 

SARAJEVO, 19. aprila (FENA) – Profesorica Lada Sadiković smatra da Bosna i Hercegovina nije smjela ‘na ovaj način dočekati ovu izvanrednu situaciju’, vezanu za pandemiju virusa korona.

– Ponovo su se njene institucije pokazale nedovoljno efikasnim, da se na vrijeme izbore s ovakvom opasnošću – kazala je u nedjelju na online konferenciji Asocijacije nezavisnih intelektulaca Krug 99.

Naglašava potrebu da se Ustav BiH odnosno Aneks 4 usuglasi s Evropskom konvencijom, da bi i Bosna i Hercegovina spremno dočekala vanredne stanje.

– Dakle, s piramidalnom strukturom i hijararhijskim načinom vladanja da se tačno zna koji organi, na državnom nivou, daju i kome daju ovlasti za vanredno stanje – istaknula je.

Dodaje da Bosna i Hercegovina kao država, da bi se pripremila za svako moguće stanje (kad redovno zakonodavstvo ne fukcionira) mora sadržavati odredbe o vršenju vlasti u vanrednom stanju, ko proglašava vanredno stanje.

– Ustavna teorija kaže da to čine, u najvećem broju slučajeva, Parlament koji zasjeda i može zahtijevati proglašenje vanrednog stanja – kazala je.

Naglašava da, po evropskim dokumentima, u Bosni i Hercegovini imamo instituciju koja se zove Aneks 10, koju čini visoki predstavnik međunarodne zajednice i ima specijalna ovlaštenja za djelovanje u vanrednom stanju.

– To dokazuju evropski dokumenti koje je samo potrebno pročitati, Paragrah 86, mišljenja o ustavnoj situaciji i poziciji visokog predstavnika u BiH iz 2005. godine – podsjetila je prof. dr. Sadiković.

KRUG 99 LADA SADIKOVIĆ

(FENA) E.F.