Sastanak u Predsjedništvu BiH: Bošnjaci autohtoni evropski narod, tvrdnje o radikalizaciji neutemeljene

Lavić: Bošnjaci nisu nikakva smetnja bilo kome u Evropi 

SARAJEVO, 10. aprila (FENA) – Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovione Bakir Izetbegović bio je danas domaćin sastanka kojem su prisustvovali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti iz bošnjačkog naroda, delegacija Islamske zajednice u BiH koju je predvodio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, predsjednik BZK „Preporod“ Senadin Lavić i predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 Adil Kulenović.

Razmatrana je sveukupna situacija i odnosi u BiH i regionu, a posebna pažnja posvećena je odnosima između države BiH i Islamske zajednice i njenih pripadnika u BiH, rastućoj islamofobiji i antibošnjačkoj propagandi, sigurnosnim prijetnjama s kojima se naša zemlja suočava, pokušajima historijskog revizionizma i negiranja agresije i genocida počinjenih u BiH, te položaju povratnika u RS. 

Predsjednik BZK „Preporod“ Senadin Lavić je izjavio novinarima da je ovo bio sastanak u kontinuitetu koji je započet prije 20-tak dana, kada je započet razgovor „o cjelokupnom konstruktu agresije na istinu o BiH“.

– Danas smo tu priču nastavili. Razgovor je tekao u smjeru dolaženja do stavova i zaključaka koji pokazuju koje su to linije agresije na istinu o BiH, odnosno pokušaj da se kaže koji je to skup elemenata koji hoće da kažu da su Bošnjaci vrlo opasna skupina u Evropi, da Bošnjaci nekome smetaju u Evropi – kazao je Lavić.

Dodao je da je jedan od stavova do kojeg su danas došli „da su Bošnjaci stari evropski narod, da poštuju druge narode u BiH, da priznaju BiH kao jedinu i prihvataju je i bore se za nju kao jedinu državu u kojoj mogu živjeti sa svima koji je vole i da Bošnjaci nisu nikakva smetnja bilo kome u Evropi“.

Lavić kaže da su pomenuli i procese kojima se negira bosanski jezik, bošnjački identitet, religijska institucija Bošnjaka.

– Tražimo da se prema toj instituciji odnosi kao i prema drugim institucijama u državi BiH, da ona ima normalan sporazum, gdje će biti priznata kao što je priznata Katolička crkva i Pravoslavna crkva – napomenuo je Lavić, dodajući da će današnji razgovor biti nastavljen u narednom periodu.

Istaknuo je da svi ljudi koji žive u ovoj zemlji treba da shvate da je BiH njihova jedina država, njihova jedina domovina i da iz tog koncepta izgrađuju svoje znanstvene, političke, kulturne i druge životne ciljeve.

– Želimo da kažemo javno i glasno da Bošnjaci nisu imali nikakav plan, genocidan plan prema bilo kojem narodu, da nisu imali projekt velike države, iskorjenjivanje bilo koga itd. Vidite da je otprilike od 2005. godine krenuo projekat u kojem se Bošnjacima pokušava ‘prikačiti’, ‘nalijepiti’ mnogo štošta s čim oni nemaju nikakve veze – naglasio je Lavić.

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 Adil Kulenović je nakon sastanka izjavio novinarima da je najveća korist od ovog sastanka u tome što se, na neki način, profiliraju državotvorne političke snage, ne samo političke nego i intelektualne, religijske, zatim organizacije civilnog društva koje promišljaju BiH, ne na etnoreligijski način, nego na način, prije svega, odnosa prema izgradnji države BiH.

Po njegovim riječima, naročito je važno što je istaknuta potreba da se u budućnosti vodi računa o tome „kako izbjeći zamke izolacionizma, koje mogu biti najpogubnije i za BiH kao državu i za narod kao takav“.

– U tom smislu je važno istaći da se iz jednog stanja defanzive treba konačno preći u stanje ofanzive na način na koji je to već iskazano s ovim zajedničkim pristupom četiri političke stranke oko izmjene Izbornog zakona. Očekivati je da će u budućnosti politika koja će se graditi na takvom jednom državotvornom konceptu uključivati u sebi i ona pitanja koja su danas posebno naglašena, to je sekularizam, odnosno državno uređenje koje u sebi sadrži sve ono što danas moderni pojam civilizacije podrazumijeva pod sekularizmom – smatra Kulenović.

Kazao je da svaki oblik razmjene mišljenja, ali koji ne podrazumijeva nikakvo ni izoliranje samo unutar nekakvih uskih bošnjačkih naglasaka ili interesa, značit će stabilizaciju i u samoj BiH u cjelini.

– Pomenuo sam izlazak iz stanja defanzive u ofanzivnu strategiju – političku, intelektualnu i svaku drugu, imajući u vidu činjenicu da se nama stalno nameće pozicija jedne rovovske bitke, stalne odbrane i za ono što jeste krivnja u pojedinim segmentima politike ili rada do onoga što apsolutno nije nikakva krivnja, jer nije niti bošnjački narod niti cjelokupni narod u BiH odgovoran za genocid, ali jesu oni koji su presuđeni za udruženi zločinački poduhvat i međudržavni oružani sukob – naglasio je Kulenović.

Iz toga, smatra on, moramo izvući pouke i poduke, „moramo tražiti političku odgovornost za posljedice genocida, za posljedice udruženog zločinačkog poduhvata, za posljedice međudržavnog oružanog sukoba“.

– Na takvoj izgradnji strategije ja vjerujem da je moguće okupljati i jednu najširu platformu za koju sam apsolutno siguran da postoji u BiH kada je riječ o izgradnji mira i strabilnosti u BiH – zaključio je Kulenović. 

(FENA) H.D.

Sastanak u Predsjedništvu BiH: Bošnjaci autohtoni evropski narod, tvrdnje o radikalizaciji neutemeljene
– Učesnici sastanka kojem je domaćin bio predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najoštrije su osudili neutemeljene tvrdnje o radikalizaciji i bujanju nasilnog ekstremizma kod Bošnjaka

 

SARAJEVO (AA) – Bošnjaci su autohtoni evropski narod koji je uvijek baštinio civilizacijske vrijednosti tolerancije, a tvrdnje o radikalizaciji i bujanju nasilnog ekstremizma kod Bošnkaka su neutemeljene, zaključak je sa današnjeg sastanka predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića sa delegacijom Islamske zajednice u BiH, predstavnicima nevladinih institucija i nosiocima izvršne i zakonodavne vlasti u državi i entitetima, prenosi Anadolu Agency (AA). 

Izetbegović je danas bio domaćin sastanka kojem su prisustvovali reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, predsjednik BZK “Preporod” Senadin Lavić, predsjednik Asocijacije “Krug 99” Adil Kulenović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić, potpredsjednica entiteta Federacija BiH Melika Mahmutbegović, potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić i šef Kluba Koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini RS Admir Čavka.

Delegaciju Islamske zajednice činili su muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković, muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, muftija banjalučki Osman ef. Kozlić, muftija mostarski Salem ef. Dedović, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Razim Čolić i šef Kancelarije Reisu-l-uleme Rifat Fetić.

Posebna pažnja posvećena je odnosima između države Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice i njenih pripadnika u Bosni i Hercegovini, rastućoj islamofobiji i anti-bošnjačkoj propagandi, sigurnosnim prijetnjama sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava, pokušajima historijskog revizionizma i negiranja agresije i genocida počinjenih u Bosni i Hercegovini, te položaju povratnika u entitetu RS. 

Na sastanku je razmatrana sveukupna situacija i odnosi u Bosni i Hercegovini i regionu, a učesnici su donijeli deset zaključaka.

 Zatražili su da se bez odlaganja zaključi osnovni ugovor između Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini kao jedne od tradicionalnih vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini sa kojom država nije zaključila taj ugovor.

Najoštrije su osudili neutemeljene tvrdnje o radikalizaciji i bujanju nasilnog ekstremizma kod Bošnjaka.

“Krajnja namjera takvih ksenofobičnih i islamofobičnih tvrdnji je da se svjetska javnost zatruje lažnom predstavom o Bosni i Hercegovini, a naročito o njenim građanima muslimanima, kao o tobožnjoj sigurnosnoj prijetnji, te da ih se na taj način politički delegitmira”, navodi se u jednom do zaključaka.

Zaključkom se ističe i da su “Bošnjaci autohtoni evropski narod koji je uvijek baštinio civilizacijske vrijednosti tolerancije i kulture zajedničkog života kojih se nikada neće odreći”.

“Iako je nad njima počinjen genocid, Bošnjaci nikada nisu uzvratili istom mjerom na zla i nasilje kojima su bili izloženi u više navrata u posljednjem stoljeću, nikada nisu posegnuli za osvetom ili ekstremizmom, nego su uvijek dosljedno istrajavali na istini i pravdi”, navodi se u zaključku.

Učesnici su takođe obacili “drsku, uvredljivu i potpuno neosnovanu tvrdnju o planovima za stvaranje islamske države na tlu Bosne i Hercegovine”.

“Bošnjaci su trajno opredijeljeni za očuvanje i jačanje cjelovite Bosne i Hercegovine kao demokratske, multietničke, evropske, sekularne i građanske države utemeljene na vladavini zakona, članice Evropske unije i NATO-a. Također, odlučno odbacujemo evidentna nastojanja da se kroz naglašavanje islamskog identiteta Bošnjaka oni pokušaju svesti na status vjerske skupine. Islam jeste imao važnu ulogu u konstituiranja modernog nacionalnog identiteta Bošnjaka, ali su oni prije svega evropski narod sa svim pravima koja mu pripadaju”, naveli su učesnici skupa.

Pozvali su predstavnike i drugih naroda da se opredijele za sekularnu državu Bosnu i Hercegovinu i da prestanu sa uvođenjem i nametanjem vjerskih obilježja i simbola u javnim i državnim institucijama na svim nivoima vlasti.

Odlučno su odbacili svaki pokušaj izjednačavanja branilaca i agresora i stvaranja vještačkih balansa kroz intenziviranje montiranih krivičnih procesa protiv branilaca Bosne i Hercegovine. Samo istina i pravda mogu biti temelj istinskog pomirenja i povratka povjerenja.

 Najoštrije su osudili veličanje udruženih zločinačkih poduhvata kojima su Bošnjaci bili izloženi u proteklom ratu i koji su dobili svoj epilog u presudama Haškog tribunala, kao i glorifikovanje i dodjelu odlikovanja presuđenim ratnim zločincima. 

Učesnici sastanka traže od vlasti entiteta RS da prestanu sistemsku diskriminaciju povratnika u tom entitetu. Kako su naveli, neprihvatljivo je da se Bošnjaci i Hrvati u entitetu RS tretiraju kao građani drugog reda.

“Tražimo da se bošnjačkoj djeci u tom entitetu omogući školovanje na bosanskom jeziku. Tražimo da se osigura ravnopravan tretman, bez diskriminacije po etničkoj osnovi, prilikom zapošljavanja u institucije entiteta RS”, navodi se u jednom od zaključaka.

Učesnici su od vlasti na svim nivoima zatražili da kroz sistemska rješenja osiguraju finansijsku i svu drugu potrebnu podršku za reintegraciju, održivi povratak i efikasniju implementaciju Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Takođe su zatražili da se u entitetu Federacija BiH, u kantonima gdje to još nije urađeno, osigura ustavno-pravna ravnopravnost svih naroda i građana.

Bakir Izetbegovićbih
Novinar Alma Çekovic
Objavljeno Almir Terzic