Sjećanje na fra Luku Markešića, istaknutog bh. franjevca

BOSNA I HERCEGOVINA

Sjećanje na fra Luku Markešića, istaknutog bh. franjevca

Foto FENA: Almir Razic

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) – Hrvatsko narodno vijeće u Bosni i Hercegovini prisjetilo se fra Luke Markešića, istaknutog bh. franjevca, teologa i pjesnika koji je preminuo prije dvije godine.

Istaknuta je vrijednost njegovog rada, ali i važnost sjećanja i slijeđenja njegovog puta.

Profesor Mirko Pejanović tokom okruglog stola povodom dvogodišnjice smrti fra Luke kazao je da je bio prepoznatljiv po tome što je uvijek znao ohrabriti ljude te im pomoći bez obzira na vjersku pripadnost.

– Nekoliko puta sam bio s njim kada priča s ljudima koji su u nevolji, i baš svaki put su odlazili nasmijani – rekao je Pejanović.

Fra Luka je, naveo je Pejanović, obilazio sve gradove u BiH gdje je razgovarao s ljudima i nesebično dijelio znanje.

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca ”Krug 99” Adil Kulenović je rekao da treba slijediti put fra Luke koji je, po njegovim riječima, gradio svoje znanje i misli na dobrobit svih ljudi u BiH.

Bio je, prisjeća se Kulenović, za jedinstvo naroda u BiH. Kaže da nije htio život jednih pored drugih, nego zajedništvo.

– Fra Luka je gromada u pravom intelektualnom i moralnom smislu koja nadilazi čak teške sudbine preživljavanja rata i poniženja koja je doživljavao – dodao je Kulenović.

Fra Mile Babić je naglasio da je Fra Luka bio protiv etničkog nacionalizma. Zalagao se, istakao je Fra Mile, prvo za ljudska prava, a onda za kolektivna.

Mišljenja je da je samo to pravi način i pravi put jer je sve drugo etnički nacionalizam.

– Ljudska prava moraju biti na prvom mjestu, to je fra Luka znao predstavljati – smatra fra Mile.

Rada fra Luke prisjetio se i gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić koji je naglasio da je uvijek bio protiv podjele BiH i da je čovjek kojeg se uvijek treba sjećati.

Fra Luka rođen je 1937. godine, a umro 2014. Bio je predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH od njegovog osnivanja.

(FENA) M.B.