Važna podrška Palmera Komšiću i Džaferoviću, Dodik zna da bez SAD ne bi bilo RS

16.08.2019 / 20:00 Politika – Adil Kulenović za Vijesti.ba

Adil Kulenović / Vijesti.ba

Za BiH izuzetno je važna poruka zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Matthewa Palmera, koji je u vrućim vremenima na našu zemlju dao jasnu i nedvosmislenu podršku članovima Predsjedništva BiH Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću …

… u vezi sa evroatlantskim integracijama, s fokusom na put ka NATO-u. 

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99 Adil Kulenović, analizirajući činjenicu da je ovaj američki zvaničnik pružio podršku zahtjevu Komšića i Džaferovića da žele dogovor o podnošenju ANP kao dio sporazuma o formiranju vlasti. 

“Podrška bi trebalo da nađe i plodno tlo kod člana Predsjedništva BiH iz RS Milorada Dodika, ako on u budućnosti ne želi činiti pogrešne poteze u vezi sa sadašnjim situiranjem RS unutar BiH u pravnopolitičkom smislu, ali i u smislu realpolitičke snage, tim prije što Dodik zna da u krajnjem slučaju bez SAD-a ne bi bilo ni RS. Stoga savjeti SAD-a prema RS moraju biti prihvaćeni kao prijateljski”, smatra Kulenović. 

On podsjeća da je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Dodiku uputio eksplicitnu poruku da se nada da neće zadržati svoju tvrdokornu retoriku. 

“Mislim da se ta poruka veže za realpolitičko razumijevanje ne samo situacije u BiH, nego i na Balkanu, te na očuvanje nacionalnih interesa SAD-a za održavanjem mira i stabilnosti na Balkanu. Svaka politika koja vodi tome da se separatno pokuša pobijediti neka druga strana, osuđena je na propast. Američke sankcije Dodiku dale su u jednom razdoblju rezultate, ali to nije toliko bitno koliko je bitno da Dodik mora znati da su SAD jedan od garanata Dejtonskog sporazuma. Upravo je Amerika u značajnoj mjeri uticala na formulisanje i definisanje onoga što RS jeste i treba da bude u okviru jedinstvene države BiH”, ističe naš sagovornik.

On je ubijeđen da BiH ne može napraviti ozbiljne korake prema EU bez jasne vizije i čvrste odluke o NATO integracijama. 

Kako naglašava, EU u okviru svoje zajednice ne želi imati državu koja će biti rovita u smislu stalnih napetosti, te mogućeg izazivanja sukoba i kriza, što uglavnom proizvode politike ucjena, isključivosti i nametanja jednostranih stavova. 

“Poziv na kompromis koji je uputio Palmer treba pažljivo analizirati. Ne vjerujem da je ovaj američki zvaničnik mislio na truli kompromis u kojem slabija strana treba ga gubi, nego na zdravi kompromis koji podrazumijeva da se podjednako sagledaju realpolitički interesi kako Bošnjaka u smislu očuvanja suverene cjelovite države BiH, tako i Srba i Hrvata u smislu njihovih trajnih istorijskih veza, te normalnog ljudskog i svakog dugog saobraćaja sa narodom kojem u širem kontekstu Balkana pripadaju”, zaključuje predsjednik Asocijacije “Krug 99” u razgovoru za Vijesti.ba.

https://vijesti.ba/clanak/457926/vazna-podrska-palmera-komsicu-i-dzaferovicu-dodik-zna-da-bez-sad-ne-bi-bilo-rs
(Vijesti.ba)