“Krug 99”- Sesija “Zapadni Balkan u raljama evropskog nejedinstva”

Ned, 27.10.2019. 13:17 

“Krug 99”- Sesija “Zapadni Balkan u raljama evropskog nejedinstva”

SARAJEVO, 27. oktobra (FENA) – Na redovnoj sesiji nezavisnih intelektualaca „Krug 99“, održanoj o temi „Zapadni Balkan u raljama evropskog nejedinstva“, prof. dr. Lada Sadiković je kazala da reforma Evrope mora korespondirati i s reformom Bosne i Hercegovine te svih država članica zapadnog Balkana i obrnuto.

Sadiković postavlja pitanje: kako je moguće da za loše stanje u Bosni i Hercegovini, u više od 20 godina nakon potpisivanja međunarodnog ugovora, ne odgovora niko od devet potpisnica već se samo govori o slabostima zemlje na koju se taj ugovor odnosi?

– Mnogo je karakteristika koje države zapadnog Balkana čine jednakim. Međutim, mnogo je više karekteristika koje Bosnu i Hercegovinu odvajaju od svih drugih država, kako zapadnog Balkana tako i cijele Evrope. Prvo, u Bosni i Hercegovini je počinjen genocid i njeno društvo je postgenocidno društvo. Drugo, BiH je pod međunarodnim mirovnim ugovorom, gdje su države ugovornice dužne da izvršavaju svoje obaveze pod načelom Pacta sunt srvanda; ugovori se moraju poštovati. Treće, da li je moguće da država pod međunrodnim ugovorom sve više i više propada, što pokazuju svi međunarodni mjerodavni indeksi, a da za to niko od potpisnica međunarodog ugovora ne odgovara?  Četvrto, pošto je potvrđeno da je BiH ‘zarobljena država’, kako da izvršava svoje obaveze i da sama provodi mir kada ih ne izvršavaju niti oni koji su dužni, prema Općem okvirnom sporazumu, kao što su međunarodni predstavnici – kazala je Sadiković.

Zašto međunarodni predstavnici nisu donijeli sve potrebne zakone da država ojača i preuzme ulogu države nacije, potpisnice Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava, pitanje je koje problematizira Sadiković.

– Zar nije nonsens, činjenica, da je Evropski sud u Strasbourgu osporio sva rješenja koje je EU potpisala u Dejtonu kao specijalni pregovarač a sada od nas traži da ih mi ispravimo. Iz neprava se ne može izvući pravo – ex in juria jus non oritur…, to je glavna greška EU koja je počinjena prema nama – riječi su prof. Lade Sadiković.

Počasni konzul Albanije u Bosni i Hercegovini Muharem Zejnulahu koji je također govorio na današnjoj sesiji podsjetio je na nedavni veto Francuske za početak pregovora Albanije i Sjeverne Makedonije za članstvo u Evropskoj uniji i dodao da je u Albaniji sa žaljenjem dočekan stav EU, „to što se sukob velikih sila prelama preko leđa balkanskih zemalja“.

Ono na čemu počiva Evropska unija nije kao isti princip primijenjeno za konačan i siguran mir zemljama zapadnog Balkana, njegovo je mišljenje. 

Prof. Marinko Pejić je na ovoj sesiji izjavio da Bosna i Hercegovina danas ‘životari’ s daljanjim unutrašnjim nesuglasicama, a da Evropska unija nije učinila šta je trebala na njenom ustrojstvu.

Doduše, BiH ima dosta unutrašnjih grešaka za neispunjavanje obaveza prema evropskom putu, ali Albanija i Sjeverna Makedonija, uprkos tome što su izvršile obaveze, nisu dobile očekivano.

– Dakle, Evropa se igra s nama, ona ima svoje ciljeve – zaključak je Marinka Pejića.

On ne smatra da je inicijativa ‘Mali Šengen’ konačno rješenje za Bosnu i Hercegovinu mada ga ohrabruju tvrdnje ministra vanjske trgovinske i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića o ekonomskom, tržišnom povezivanju zapadnog Balkana i mogućem progresu u okviru te inicijative.

Poruka Marnika Pejića, naročito mladima u Bsni i Hercegovini, je da u aktuelnoj konstelaciji, samo zajedništvo, saradnja i uzajamno pomaganje unutar Bosne i Hercegovine, mogu donijeti progres, a da bez toga, „nema nam pomoći“.

Agencija Anadolija:

Zejnullahu: Evropsko nejedinstvo najviše osjeća Zapadni Balkan

– Istakao je da o evropskom nejedinstvu upravo svjedoči odluka o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, ali i dijalog između Beograda i Prištine

SARAJEVO (AA) – Nejedinstvo unutar Evropske unije (EU) najviše osjećaju zemlje Zapadnog Balkana, poručio je Muharem Zejnullahu, generalni počasni konzul Republike Albanije u BiH, javlja anadolu Agency (AA).

On je danas na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi “Zapadni Balkan u raljama evropskog nejedinstva”, istakao da je odluka lidera članica EU da ne otpočnu pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom “strahovita poruka” cijelom regionu.

“Sa žaljenjem je ovo dočekano u Albaniji od institucija i mladih koji su rezignirani ovim stavom i sukobom velikih sila koje se prelamaju preko naših leđa. Poruka je strahovita, ne samo za ove dvije zemlje koje su uporno radile na svemu onome što im je Evropska komisija dala za zadaću da dosegnu taj stepen koji će ih dovesti do toga da budu predložene za dobijanje datuma”, rekao je Zejnulahu.

Istakao je da o evropskom nejedinstvu upravo svjedoči odluka o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, ali i dijalog između Beograda i Prištine.

“Svjedoci smo onog što se desilo u slučajevima Albanije i Sjeverne Makedonije, svjedoci smo onog što se događalo i dalje se dešava kada je u pitanju Dijalog između Kosova i Srbije. Jedan neprincipijelan dijalog koji je vođen od Evropske unije. Svjedoci smo da zvaničnici EU nisu dorasli svojim zadaćama da dođu do pravih rješenja. To nejedinstvo i raskorak ko će biti lider unutar EU mi zemlje Balkana najviše osjećamo”, rekao je Zejnullahu.

Profesorica Lada Sadiković istakla je da je Evropa 1992. napravila veliku grešku prema BiH, koju su njeni građani, kako je kazala, skupo platili.

“Pošto je potvrđeno da je BiH zarobljena država, kako je moguće da sama izvršava svoje obaveze i sama sprovodi mir kada ih ne izvršavaju ni oni koji su dužni prema općem okvirnom sporazumu da djeluju da to su visoki predstavnici. Zašto nisu donijeli sve potrebne zakone da država ojača i preuzme svoju uloge države, nacije, potpisnice Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda”, rekla je Sadiković i dodala:

“Da li je moguće da će se ista greška ponoviti, ovog puta s nesagledivim posljedicama. Zar nije ‘nonsens’ da je Evropski sud u Strassbourgu osporio sva rješenja koja je EU potpisala u Daytonu kao specijalni pregovarač i sada traži od nas da mi to sami ispravimo i implementiramo. Iz neprava se ne može izvući pravo. To je glavna greška EU koja je počinjena prema nama, a zapravo se radi o izbjegavanju direktne primjene Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Svaki zakon koji se donese na teritoriji BiH mora biti usklađen sa Evropskom konvencijom, a kamoli Ustav koji je jedini u svijetu koji sadržava diskriminatorne odredbe a nije usklađen sa Evropskom konvencijom”.

Profesor Marinko Pejić dodao je da je EU pogriješila kada je ustrojila Bosnu i Hercegovinu kao državu kakva je danas.

“Agresor je dobio pola države i u tom dijelu Bošnjaci i Hrvati nemaju nikakvih prava. Oni su za vrijeme rata istjerani iz svojih ognjišta i nisu imali mogućnost vratiti se. Situacija je katastrofalna. EU nije činila ono što je trebala na ustrojstvu BiH u kojoj mogu živjeti svi građani koji u njoj boravi. Bilo je nade, obećanja da će na neki način pomoći BiH u EU, ali nažalost, prošlo je nekoliko desetljeća i BiH umjesto da ide naprijed, ona zapravo stagnira”, poručio je Pejić.